Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) – Sztárvendégek 2013-ban is

Patricia Petibontól Joshua Bellig több híresség fellépését jelzi a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) honlapja (www.btf.hu), amelyen már a belépők is előjegyezhetők. Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója elmondta az MTI-nek, minthogy a március 22-től április 7-ig tartó sorozat első fele a húsvéti időszakra esik, több szakrális mű is megszólal.

 

A Collegium Vocale Gent alapító-vezetője, a Bach-érem birtokosa, Philippe Herreweghe kórusával március 29-én a barokk mester Máté-passióját szólaltatja meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Collegium Vocale világhírét a Bach-előadások alapozták meg, kimagasló teljesítményüknek legutóbb 2007-ben lehetett fültanúja a budapesti közönség, akkor a János-passiót adták elő. Ezt a passiót a 2013-as fesztiválon másnap egy a Müpában debütáló együttestől hallhatja a közönség. Christoph Prégardien, a világhírű lírai tenor vezényli a Le Concert Lorrain-t. A francia Anne-Catherine Bucher és a német Stephan Schultz által vezetett együttes munkájába az elmúlt évtizedben olyan kiváló énekesek kapcsolódtak be, mint Andreas Scholl és Carolyn Sampson.

Március 31-én Mozart c-moll miséje és két Bach-kantáta hangzik el Marc Minkowski vezényletével a Les Musiciens du Louvre tolmácsolásában. Az együttes szorosan kapcsolódik a barokk zene franciaországi újrafelfedezéséhez, az évek során a historikus előadásmód egyik legkiválóbb előadójává vált.

Amint hagyomány, a zenekari estek kiemelkedő eseményei a BTF-nek. Bartók Béla “születésnapján”, március 25-én, ahogy szintén tradíció, a Nemzeti Filharmonikusok lépnek pódiumra. Beethoven G-dúr zongoraversenye után Bartók Concertóját vezényli az addigra remélhetően teljesen felépülő főzeneigazgató, Kocsis Zoltán.

Az Academy of St. Martin in the Fields és Joshua Bell 2005-ben a Művészetek Palotája egyik első sztárvendége volt. A brit hegedűművészt 2011 májusában nevezték ki zeneigazgatóvá, a koncertmesterség, a karmesterség és a zeneszerzés felé is nyitott muzsikus Bruch Hegedűversenyét játssza együttesével április 4-én.

Régen várja a magyar közönség a Salzburgi Ünnepi Játékok, az európai operaházak sztárját, Patricia Petibont, akit a Rameau-specialista William Christie fedezte föl. Mozart városában annak a Cosi fan tutténak Despinája volt, amelyet Fischer Ádám vezényelt. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy harmadik szólólemezének (Melancolía) anyagát spanyol zarzuela-dalokból és áriákból állította össze.

A fesztivál nyitóestjén, március 22-én Händel remekművével, az Il trionfo del Tempo e del Disingannóval a neves olasz együttes, az Il Giardino Armonico vendégszerepel. Április 7-én a záróesten pedig a magyar zeneirodalom méltatlanul keveset játszott alkotása, Weiner Leó 1913-ban komponált, Csongor és Tünde című kísérőzenéje szólal meg. Különleges előadásra számíthat a közönség Gemza Péter és Jankovics Marcell koncepciójában, Kocsár Balázs vezényletével.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.