Bonsai kiállítás a hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A kis edényben nevelt apró, de arányos alakú fák, a bonsai fák művészetével ismerkedhetnek meg a látogatók a hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

 

A minifákat megismertető kiállítás részeként japán kulturális bemutatóval is várják az érdeklődőket, lesz bonsaialakítási verseny, illetve suiseki (miniatűr táj-kompozíció) bemutató is. Az érdeklődőknek szaktanácsokat is adnak arról, hogy miként kell gondoskodni a különleges növényekről.

A barlangteremben – az egykori barlang mozi helyén – helyet kapó kiállítás az állatkert és az Egyetemi Bonsai Klub közös rendezvénye, amelyen Magyarország valamennyi bonsai egyesülete és klubja, illetve minden jelentősebb egyéni kiállítója képviselteti magát, de több külföldi (osztrák és szlovák) kiállító is lesz – tájékoztatta az városligeti intézmény közleményben az MTI-t.

A “bon-szai” kifejezés eredetileg lapos edényben nevelt fácskát jelöl. Az aprócska, ám arányos alakú fák művészetének az alapja, hogy egy lapos cserépedényre való termőföld szolgál a növények táptalajául. Ennek következtében csak kicsiny támasztó és táplálék-felszívó gyökérzet tud kialakulni, így aztán a fa maga is kisnövésű lesz. Az arányos megjelenést a fácskák megfelelő gondozásával és metszésével érik el a kertművészek.

Az állatkert nemcsak a hétvégén foglalkozik a japán kultúrából származó növényekkel: állandó jelleggel ad otthont a Magyar Nemzeti Bonsai Gyűjteménynek, amely nemzetközi mércével mérve is rangos, és számos különlegességet felvonultató kollekciónak számít. A gyűjteményt alkotó csaknem harminc fácskát tavasztól őszig a Japánkert melletti Bonsai-pavilonban láthatják az állatkert látogatói.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.