Több mint 200 szervezet mutatkozik be a Civilek éjszakáján

Több mint 200 szervezet mutatkozik be országszerte szeptember 15-én a Civilek éjszakáján, a fesztivál célja a civil összefogás megerősítése és a szervezetek tevékenységeinek szélesebb körben való megismertetése.

 

A Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület idén is megrendezi immár harmadik alkalommal a Civilek éjszakáját, szombaton 35 budapesti és 9 vidéki helyszínen, valamint idén Sepsiszentgyörgyön is változatos programokkal várják a szervezetek a látogatókat. A szerveződések olyan színes programok, előadások és beszélgetések keretében mutatják be tevékenységeiket, mint például a Like Olimpia, a civil pankráció, a Carrot Mob, a para-zumba, vagy az irodalmi karaoke – hangzott el a programot ismertető budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.

Papp Helga, a Civilek éjszakája programsorozat ötletgazdája és főszervezője kiemelte: a program kettős célja, hogy a civilek között megerősítse az összefogást és a partnerkapcsolatokat, hogy a szervezetek ne vetélytársként hanem szövetségesként tekintsenek egymásra. Emellett céljuk, hogy programjaikat jobban megismerjék az emberek.

A szervezeteknek korlátozottak az anyagi forrásaik, vagy sokszor az összefogások tagjai tartják fent a szerveződéseket, ezért nincs módjuk szélesebb rétegekhez eljuttatni programjaikat, megismertetni tevékenységüket. Ezért hívták életre a Civilek éjszakáját, amelyen minden szervezet saját helyszínén, vagy annak hiányában más civil program székhelyén bemutatkozhasson – hangoztatta a szervező.

A színes programok között a látogatók egyebek mellett részt vehetnek a Pálvölgyi Kőfejtőben a Greenpeace születésnapi rendezvényén, a Háromhegyek Egyesület fáklyás III. kerületi kirándulásán, vagy Kaposváron 80 szervezet közös programján. Budapesten az Erzsébet téren Like Olimpiával és interaktív játékokkal várja a fiatalokat a Pest Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány, a Menedékház Alapítvány ingyenes kerékpárszerviz szolgáltatást biztosít a nap során, az Erste Alapítvány támogatásával este civil pankrációra kerül sor. A programon valódi pankrátorok bemutatóját nézheti végig a közönség, akik egy-egy társadalmi problémát fognak megszemélyesíteni.

A Ráday utcában a DocuArt Kocsiszínben a Valentin Thurn Taste The Waste című filmjének budapesti premierjére kerül sor, amely az élelmiszer felesleg felhalmozódásáról és a pazarlás csökkentéséről szól, a Púder Bárszínházban a Magyar Pszichodráma Egyesület Szociodráma Munkacsoportjának Sültgalamb vagy lecsó című szociodrámáját lehet megnézni.

A nap folyamán ingyenes coachingot, lakásszínház előadást, élőkönyvtárat, bográcsozást és szalonnasütést, identitás társasjátékot, rapid randit és számos izgalmas programot szerveznek a civilek szerte az országban.

Bessenyei Hajnalka, a programot támogató Erste Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjának magyarországi koordinátora kifejtette: “A Civilek éjszakája egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét szervezetünk díjára, amely a Civilek éjszakájához hasonlóan a non-profit szférában aktív szervezetek áldozatos és kemény munkájának elismeréséért küzd”. A tájékoztatón a koordinátor kiemelte, hogy civilek munkáját segítő díjra november 11-ig pályázhatnak a magyar szervezetek.

Az éjszaka programjairól és a szervezetekről részletes tájékoztatót a www.civilekejszakaja.hu oldalon, helyszíni vagy szervezeti bontásban lehet olvasni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.