EB-döntés – Giró-Szász: a kormány jóváhagyta a jegybankkal kapcsolatos intézkedéseket

A kormány a szerdai ülésén megtárgyalta és jóváhagyta azokat a szükséges törvénymódosító intézkedéseket, amelyeket az Európai Bizottság (EB) jegybankkal kapcsolatos felvetései indokolnak – mondta a kormányszóvivő az EB szerdai, kötelezettségszegési eljárással kapcsolatos döntéséről szólva.

 

Giró-Szász András a Duna TV Közbeszéd című műsorában közölte: a jóváhagyott intézkedéseket a kabinet elküldte az Európai Központi Banknak és a magyar jegybank elnökének is véleményezésre, majd ha visszakapja, beterjeszti az Országgyűlés elé.

Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára még a szerdai napon felkerülnek ezek.

Arra a kérdésre, hogy az EB szerdai döntése mennyiben hátráltatja az IMF-fel történő hiteltárgyalást, a szóvivő kijelentette: mind a magyar kormány, mind több uniós biztos is egyetért abban, hogy a túlzottdeficit-eljárást, a kötelezettségszegési eljárást, valamint az IMF-tárgyalásokat külön kell kezelni.

Giró-Szász András a bírók ügyével kapcsolatban elmondta: az ügyben érintett több mint kétszázharminc bíró közül százhetvennégy már magától nyugdíjba ment, nem a vitatott törvény hatására, vagyis a felvetés jóval szerényebb számban érinti a kart.

Hozzátette: a két nyitott kérdésben, vagyis a bírák nyugdíjazása és az adatvédelem kérdésben a kormány készen áll a további konzultációra az Európai Bizottsággal, és miután megkapja a bizottság levelét, 30 nap áll rendelkezésére arra, hogy megküldje a szükséges törvénymódosító javaslatait.

Arra a kérdésre, hogy ezen ügyekben milyen további lépéseket kíván tenni a kormány, esetleg az Európai Bírósághoz fordul-e a kabinet, a szóvivő azt mondta: nem kíván feltételezésekbe bocsátkozni, döntést csak azt követően lehet hozni, ha a bizottság leveléből tudható, mire hivatkozva fejti ki álláspontját az európai testület.

Brüsszelben szerdán jelentették be, hogy két témában – az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében – az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének sajtótájékoztatóján közölték: az első két témában áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelynek során úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A harmadik kötelezettségszegési ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében ezt a következő eljárási szakaszt még nem léptetik életbe, hanem további tájékoztatást kérnek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.