Aurora – Cristi Puiu román rendező legutóbbi filmje a mozikban

Csütörtöktől vetítik a mozikban Cristi Puiu román filmrendező Aurora című filmjét. A háromórás alkotás egy olyan férfi napjait mutatja be, akinek az életében a gyilkosság teljesen hétköznapi cselekedetté válik, egy dologgá a megszokott napi teendők közül.

 

A film az erőszakot, az ahhoz vezető utat hétköznapiságában mutatja meg, ezzel tárja az erőszak borzalmát, szokványosságának irracionalitását a nézők elé – olvasható a forgalmazó Anjou Lafayette összegzésében.

A lassan hömpölygő cselekvések látszólag semmilyen irányba sem haladnak, a szereplőkről csak sejthető, milyen viszonyban vannak a főszereplővel férfival. A rendező által alakított Viorel hétköznapi dolgokat végez: felújítás alatt álló lakásában rendezkedik, tusol, autóba ül, elmegy a munkába. Közönnyel fogadja rokonait, akik tanácsot adnak neki a felújítással kapcsolatban.

Munkahelyén, a gyárban egy esztergályostól lövedékeket vesz, ezeket azonban nem látni, csupán a párbeszédből sejthető, hogy valószínűleg erről van szó. Később Viorel vásárol egy vadászpuskát, amelyet lakásában ki is próbál, “áldozta” egy összehajtogatott paplan. Aztán elindul az éjszakába, és egy sötét, kies parkolóházban hidegvérrel lelő egy férfit és egy nőt.

Viorel többször is megfigyel egy házat, majd egy reggelen, amikor a gyerekeket elvitték otthonról, bemegy. Gépiesen beszélget egy nővel, akinek átad egy három hónapra elegendő összeget, feltehetőleg tartásdíjat. Aztán a puskával megöli a nőt és hazatérő férjét is. A látszólag összefüggéstelen mozaikok a történet végén nyernek értelmet, amikor Viorel bemegy a rendőrségre, hogy bevallja tetteit. A rendőrök először hitetlenkedve hallgatják történetét, majd amikor kiderül, minden igaz, Viorel papírt kap, hogy részletesen leírja vallomását.

Cristi Puiu a román újhullám neves képviselője. A színész-rendező-forgatókönyvíró román-francia-svájci-német koprodukcióban készült drámáját 2010-ben díjra jelölték Cannes-ban az Un Certain Regard elnevezésű programban, Karlovy Varyban pedig elnyerte az East of the West szekció díját. Cristi Puiu Cannes-ban 2005-ben különdíjat kapott Lazarescu úr halála című filmjéért, az alkotást Európai Filmdíjra is jelölték abban az évben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.