Negyvenhárom javaslat a kormány törvényalkotási programjában

Negyvenhárom törvényjavaslat elfogadását tervezi a kormány az Országgyűlés 2012. évi tavaszi ülésszaka során.

A parlamenti honlapon elérhető jogalkotási program szerint várhatóan február végén nyújtja be a Háznak az igazságügyi tárca az új büntető törvénykönyvre (Btk.) vonatkozó előterjesztést, áprilisban a polgári törvénykönyvről (Ptk.), valamint a választási eljárásról szólót, de születik törvény “a nemzetgazdaság biztonságos működéséről és védelmi felkészítéséről”, és a kabinet a nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó szabályozás átfogó felülvizsgálatát is tervezi.

Az új Btk.-ról Répássy Róbert igazságügyi államtitkár tavaly november végén az MTI-nek elmondta, hogy az 1978-as, csaknem százszor módosított törvénykönyv helyébe lépő új kódex általánosabb megfogalmazásokat rögzít majd a bűncselekményekre, és bevezeti például a közösségi munka büntetést. A Btk. általános részének tervezett újításai között beszámolt arról, hogy elsősorban a visszaesőkre szeretnének szigorúbb szabályokat alkalmazni, továbbá szélesíteni akarják a büntetési nemek körét.

Az új Ptk. komplex, egységes magánjogi lexikon lesz, amely magában foglalja a magánjogi, azaz az állampolgárok személyes jogviszonyán alapuló kérdések teljes spektrumát, például az eddig különálló családjogi, gazdasági társasági szabályozást vagy az egyesületi jog alapjait is – ismertette akkor az államtitkár.

A jogalkotási program szerint januárban nyújthatja be a kormány, és márciusban fogadhatják el a képviselők többek között a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot, valamint a járások kialakításáról szóló előterjesztést.

Születhet jogszabály az információbiztonság szabályairól, és várhatóan létrehozzák a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletet, amely az olyan adózási, számviteli, pénzügyi szakemberek tevékenységének ellenőrzésére lesz hivatott, akik adózással összefüggő szolgáltatásokat nyújtanak az embereknek.

Törvény védi a jövőben a jogalkotási terv alapján az új lakást vásárlókat annak érdekében, hogy a beruházás végével megszűnő projektcégekkel kapcsolatos problémák csökkenjenek, és születhet szabályozás a lánctartozások csökkentéséről is.

Comments Closed