Az “új fizika” lehetőségét vetíti előre a részecskebomlási “anomália”

Az “új fizika” lehetőségét vetíti előre az a részecskebomlási “anomália”, amelyet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) észleltek.

Matthew Charles, az Oxfordi Egyetem fizikusa, az LHCb kísérlet részese arról számolt be Párizsban a HCP 2011 (A hadronütköztető fizikája) című konferencián, hogy az úgynevezett D-mezon szubatomi részecskék kissé másként bomlanak, mint antirészecskéik. A felfedezés segíthet megérteni, hogy a világegyetemben miért több az anyag, mint az antianyag  – olvasható a BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között.

Mindazonáltal a kutatócsoport rámutatott, hogy további kísérletek szükségesek, jelenleg ugyanis statisztikailag mindössze 0,05 százalék a valószínűsége, hogy eredményeik nem véletlenszerűek.

Az LHCb (“Large Hadron Collider beauty”) kísérlet a CERN nagy hadronütköztető gyűrűjének egyik detektora az öt közül. Az LHCb célja, hogy megmérje a szimmetriasértést az úgynevezett b-kvarkot (bottom vagy beauty kvarkot) tartalmazó hadronok kölcsönhatásánál. E szimmetriasértésnek nagy szerepe lehet abban, hogy az ősrobbanást követően az antianyag és az anyag nem semmisítette meg kölcsönösen egymást teljes mértékben.

Comments Closed