Galla Miklós infantilis könyvet írt Könnyű műhaj címmel

Kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenkinek ajánlja Könnyű műhaj című, most megjelent könyvét Galla Miklós, a hazai abszurd humor egyik élharcosa. Szerinte írásainak stílusa infantilis, egyben intelligens.

“Az egész könyv olyan, mint egy előadás, a bevezetők akár konferanszokként is felfoghatóak. Végig ott van a műsoraimra jellemző tenyérbemászóan pimasz öntömjénezés, persze ez csak önirónia. A kötet a Jaffa Kiadó felkérésre született, én pedig éreztem magamban a készséget egy ilyen jellegű kötet összeállítására, részben régebbi műveimből, részben újabbakból” – mondta a szerző az MTI-nek. Galla hangsúlyozta: verbálisan nagyon kreatív korszakát éli az életének.

A könyv szerkesztése hasonló az újságokéhoz, van benne például ismertető, teszt, apróhirdetés, képregény, jelenet, rejtvény, színészportré.

“Színes, vegyes összeállítást akartam, egyfajta kincses kalendáriumot. Úgy érzem, elég ügyesen írok, jól bánok a magyar nyelvvel. Olyan értelemben persze nem vagyok író, mint Jókai Mór vagy Krúdy Gyula, mert bár még nem próbáltam, nem is ambicionálom, hogy összefüggő regényt írjak. Van olyan anyag, amely a Holló Színház legutóbbi műsorfüzetéből került át, de vannak benne olyanok is, amelyeket kifejezetten a könyv kedvéért írtam, például az intelligencia tesztet, a ridert, amely a zenekarok koncert előtti kívánságlistáját parodizálja, a rímszótárt vagy a nyomtatott zörejtárt” – sorolta Galla Miklós.

Nagy hangsúlyt kapnak a kötetben az Ügyes Lajos irodája című sorozat képregény- és jelenetváltozatai. A rajzokat ehhez a blogjáért 2009-ben Alfabéta-díjat kapott ismert képregényrajzoló, Csordás Dániel készítette, a már bemutatott jelenetek videófelvételei alapján. “Dani nagyszerűen megértette a poénok lényegét, csak minimális változtatásokat kértem tőle” – idézte fel Galla Miklós.

“A legbüszkébb négy nyelvújító művemre, a Bocsánatkérésre, a Panaszáradatra, az Önvallomásra és az Ömlengés helyett címűre vagyok, ezek a legfrissebb, valóban az utolsó pillanatban született írásaim. Ezek állnak most a legközelebb hozzám, hiszen a zenészek is mindig a legutóbbi lemezüket tartják a legjobbnak” – jegyezte meg a szerző.

Nemrég készültek Galla Miklós festményei is – ezek XXI. századi remekművek cím alatt találhatók a kötetben. Ennek előzménye az volt, hogy Galla negyven év szünet után ellátogatott egy papírboltba és beszerzett vízfestéket, valamint rajzlapot.

A humorista szerint a kötet nemcsak abban különbözik korábbi alkotótársai, például Laár András és Dolák-Saly Róbert elmúlt években megjelent köteteitől, hogy más a szerző, hanem a stílust is másnak tartja. (Igaz, Besenyő családos jelenet is van; ez annak idején Galla kilépése miatt nem került be a L’art pour l’art repertoárjába, most viszont közzétette, Esernyő család néven.)

“Tudok a többiek könyveiről, bár nem olvastam azokat. Az abszurd kifejezés helyett a saját dolgaimat jobban szeretem infantilis, egyben intelligens humornak nevezni, helyenként már az egzaltáltságig. Az abszurd címkét kissé szegregálónak érzem, mintha le akarnának választani ezzel a többi humoristáról, holott én közéjük tartozónak érzem magam” – fejtette ki.

A Könnyű műhajban Galla Miklós példaképei – Kabos Gyula, Koltai Róbert, Jay Leno, Sándor György – előtt is tiszteleg egy-egy róluk szóló írással. “A Kabosról szóló szöveg stílusa kicsit eltér a többitől, komolyabb hangvételű. Néhány évvel ezelőtt én szerkesztettem a CD-jét, és akkor a füzetkébe egy megemlékezést írtam róla, most ez került be a könyvbe” – mondta erről.

A számos nyelvi lelemény mellett vicces grafikák, fotók is részei a könyvnek, ezek több illusztrátor, Hegyi Péter, Sipos Géza, Vihar Buda és Zsoldos Péter munkái.

A kötetben szereplő írások, monológok, jelenetek mintegy fél év múlva hangoskönyv formátumban is megjelennek; “minden bizonnyal Koltai Robi hangja is fel fog csendülni”. Ezen a CD-n hat dal szerepel majd Gallától: régi GM49-számok (Kötöde, Bélát itt ne keressék), valamint más Galla-szerzemények (Világhalló, Ma nem javítom meg).

Galla Miklós 2009 decemberében mintegy negyedszázad után hívta ismét életre zenekarát, a GM49-et, amely manapság GM több, mint 49 néven lép fel. “Imádom, hogy teljesen élőben játszunk, élvezem a zenélést. Két évvel ezelőtt jelent meg életem első szerzői lemeze, a Pa-Dö-Dő Csomagot kaptam című CD-je. A hangoskönyvön lesz három olyan dal, amelyet még régebben rögzítettem, hármat pedig a GM több, mint 49-el vettünk fel. Csapatomban világraszóló zenészek vannak: Barabás Tamás basszusgitáros a Djabéban játszik, Nagy Ádám szólógitáros és Csányi Zoltán dobos a Roy és Ádám Trióban, Pulius Tamás billentyűs-vokálos pedig a Mocsok 1 Kölykökben” – mesélte az énekes Galla Miklós.

Hozzátette, hogy a Pa-Dö-Dő hamarosan megjelenő feldolgozáslemezén is lesz egy szerzeménye. “Gondolkodom egy új önálló esten, és egyéb ötleteim is vannak”.

Galla Miklós Könnyű műhaj című kötetét pénteken 18 órakor mutatják be a Mammut Libriben.

Comments Closed