Kormányszóvivő: változatlan a kormány álláspontja az ország átalakításával kapcsolatban

A kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a tüntetésekhez a jogállami kereteken belül, ám az álláspontja az ország átalakításával és azon belül a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatban változatlan – közölte a kormányszóvivő kedden újságírók előtt a Magyar Szolidaritási Mozgalom által szervezett útlezárásokkal kapcsolatban.

Giró-Szász András azt mondta, a kabinet morális, gazdasági és igazságossági okokkal magyarázza azt, hogy nem változtat a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos álláspontján.

Morális értelemben elfogadhatatlan, hogy életerős, szakmailag felkészült emberek nyugdíjban részesülnek, miközben a köz érdekében munkát végezhetnének – hangsúlyozta. Igazságossági problémák is felmerülnek – folytatta -, ez a rendszer ugyanis az államszocializmus örökségeként maradt fenn, s mára már lényegében csak és kizárólag – egy-két kivételtől eltekintve – az állami szektorban dolgozókat érinti – fogalmazott.

Gazdasági értelemben is megengedhetetlen az államadósság csökkentésének veszélyeztetése miatt – mondta.

A Magyar Szolidaritási Mozgalom megalakulását a közelmúltban Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke jelentette be, tudatva, hogy várják szakszervezetek, civilek és magányszemélyek csatlakozását.

A végtörlesztést érintő felvetésre a kormányszóvivő kedden kifejtette: december 30. a bejelentési határidő, azután látja majd a kormány, hogy mennyien tudtak élni vele, és ha szükséges, újabb intézkedések is következhetnek.

Comments Closed