Demján Sándor kapta a Budapesti Corvinus Egyetem Maecenas Universitatis Corvinianae díját

A hallgatók anyagi körülményeinek javításában való magas szintű részvételéért a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa Demján Sándor üzletembernek, az egyetem díszpolgárának, Maecenas Univesitatis Corvinianae díjat adományozott.

Az elismerést Mészáros Tamás rektor az egyetem ünnepi szenátusi ülésén adta át szerdán.

A Budapesti Corvinus Egyetem 2007-ben hagyományteremtő szándékkal alapította a Maecenas Universitatis Corvinianae díjat, amelyet évente adnak át a kiemelkedő adománytevő, adakozó személy számára, aki a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóit tanulmányaik elvégzésében anyagilag segíti.

A Demján Sándor Alapítvány tájékoztatása szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen a 2006-ban indult támogatási programban 1 650 hallgató 330 millió forint támogatást kapott, valamint az elmúlt két évben 14 hallgató részesült 4 millió forint külföldi kiegészítő ösztöndíjban.

Az alapítvány közlése szerint 2007-től 9 felsőoktatási intézmény 2 300 hallgatója 460 millió forint támogatást kapott évente, így az elmúlt öt évben Demján Sándor magánvagyonából 10 800 rászoruló hallgatót támogatott összesen 2,030 milliárd forint összegben.

Demján Sándor az MTI-nek nyilatkozva elmondta: helyre kell tenni a diplomások arányát az országban. Példaként említette, hogy 99 ezren iratkoztak be az idén az általános iskola első osztályába, és 92 ezer hallgatót vettek fel az egyetemekre, főiskolákra. Ez az arány tarthatatlan, és az is elfogadhatatlan, hogy a diplomásokon belül a természettudományiak aránya a 10 százalékot sem éri. Ki kell számolni az arányokat helyesen, figyelembe véve a nemzetgazdaság stratégiáját, kikérve a vállalkozók, a kamarák és a Magyar Tudományos Akadémia véleményét – hangsúlyozta.

Demján Sándor szerint a társadalmi szolidaritásnak is működnie kellene a tehetségek érvényesülése érdekében.

Újságíróknak Demján Sándor elmondta: a felsőoktatási intézményekben vissza kell térni a minőséghez, és meg kell védeni az olyan egyetemeket, mint a Corvinus, illetve emelni kell a természettudományi végzettségűek arányát.

Comments Closed