Folyik a mentés a kelet-kínai vonatkatasztrófa helyszínén

Legkevesebb 43 halottja és mintegy 210 sérültje van már a kelet-kínai vasúti szerencsétlenségnek, amelynek során szuperexpresszek ütköztek és vasúti kocsik siklottak ki, zuhantak le egy viaduktról – jelentette Csöcsiang (Zhejiang) tartomány illetékeseinek tájékoztatása alapján a kínai média vasárnap.

A szombaton este Vencsou (Wenzhou) városa közelében történt baleset áldozatai közül a hatóságok eddig 19-et azonosítottak, a halottak között két külföldi is van, az egyikük egy Egyesült Államokban született kínai. A magyar konzulátusok nem kaptak értesítést arról, hogy magyar állampolgár is lenne az áldozatok között – tájékoztatta az MTI-t Pekingben Zseli Miklós ügyvivő.

A baleset körülményeiről eddig annyit állapítottak meg, hogy a Hangcsou (Hangzhou) és Fucsou (Fuzhou) között Vencsou érintésével közlekedő D3115-ös számú szerelvény állítólag villámcsapás következtében megállásra kényszerült a nyílt pályán, s hátulról belerohant a D301-es számú vonat, amely Pekingből tartott Fucsouba.

Az utóbbi vonat első két kocsija egymásra torlódott, s két másikkal együtt a hídról lefordult, s a mélybe zuhant. A D3115-ös utolsó két kocsija ugyancsak kisiklott. Korábbi jelentésekben két lezuhant kocsit említettek. A D3115-ös vonaton a baleset időpontjában több mint 900-an utaztak, míg a D301-esen 500 fölött volt az utasok száma.

A kínai központi televízió beszámolója szerint többen menekültek meg úgy, hogy a betörték a vonat ablaküvegét és közel 20 méteres magasságból kiugrottak. Az egyik vasúti kocsinak csak az egyik vége ért földet, majdnem függőleges helyzetben állt meg. Az utasok elmondták, hogy a vonatuk már több mint húsz perce állt, s a vonatkísérő közölte velük, hogy villámcsapás miatt nincs áramellátás. Később lassan újra indult, majd érezték, hogy erősen rázkódni kezd a szerelvény és a kocsik sötétségbe borulnak.

Több mint 600 tűzoltó és mentőalakulat igyekszik a roncsokat szétvágni; emberek, túlélők után kutatnak. A legfrissebb hírek szerint a korábbi 35-ön felül nyolc újabb holttestet találtak, s 21 óra fogság után kimentettek egy eszméletlen kisgyermeket. A mentők egyúttal a vasúti pályát is szabaddá teszik, illetve javítják.

A vasútügyi tárca vasárnapi közlése szerint a baleset miatt leváltották Sanghaj város vasútügyi hivatalának három vezetőjét. Mindhármuk ellen eljárás indult.

Csang Tö-csiang, a mentést a helyszínen irányító miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kínai kormány vizsgálócsoportot hozott létre, s arra is ígéretet tett, hogy a felelősöket szigorúan meg fogják büntetni. A Hszinhua hírügynökség szerint Csang figyelmeztette az illetékeseket, hogy a balesettel és a mentéssel kapcsolatos információkat nyíltan közölni kell.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.