Líbia – A lázadók ragaszkodnak Kadhafi távozásához, Párizs kapcsolatban a rezsimmel

A líbiai lázadók kedden megerősítették, hogy csak az olyan “komoly kezdeményezések” érdeklik, amelyek Moammer Kadhafi líbiai vezető és fiai távozását készítik elő.

Mahmúd Sammam, a lázadók egyik szóvivője a francia külügyminiszter azon nyilatkozatára reagált, amelyben Alain Juppé megerősítette, hogy Párizs kapcsolatban áll a Kadhafi-rezsimmel, de ez jelenleg nem nevezhető “valódi tárgyalásnak”.

A szóvivő a francia hírügynökségnek elmondta, hogy Kadhafi egyik közeli munkatársa, Besir Szaleh a közelmúltban járt Franciaországban, ahol tárgyalópartnereinek azt javasolta: a líbiai vezetőt helyezzék házi őrizetbe nemzetközi felügyelet mellett. A javaslatot, amelyről a lázadók egy harmadik féltől értesültek, azonban elvetették. Azt egyébként Kadhafi második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám sem támogatta.

Sammam arról is beszélt, hogy Szaleh mellett Kadhafi egyik másik embere, Abdullah Manszur is kapcsolatba lépett “több nemzetközi féllel Kadhafinak a Líbiából történő távozása érdekében”.

“Tényleg történt kapcsolatfelvétel, de ez jelenleg nem nevezhető valódi tárgyalásnak” – hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője a France Info hírrádiónak adott interjúban. Hozzátette: “Fogadunk küldötteket, akik olyanokat mondanak, hogy Kadhafi kész távozni (a hatalomból), tárgyaljunk erről” – tette hozzá Juppé.

Franciaország azonban úgy tekinti, hogy a tűzszünet feltételei egyelőre nem adottak. Juppé szerint a bombázások leállításának előfeltétele az, hogy “a csapatok visszavonuljanak a laktanyákba, az ENSZ átvegye az irányítást (az országban), valamint egy még meghatározandó formában elhangzó nyilatkozat, amelyben Kadhafi bejelenti, hogy visszavonul a politikai és a katonai hatalomból”.

Bagdadi Mahmúdi líbiai miniszterelnök a Le Figaro című francia napilapban kedden megjelent interjújában utal arra, hogy a hatalom és a lázadók, illetve a NATO-erők között tárgyalások folynak, de azokban Kadhafi nem vesz részt. “A Vezér nem avatkozik be ezekbe a tárgyalásokba” – mondta Mahmúdi.

Kadhafi második legidősebb fia, Szaif al-Iszlám hétfőn egy algériai lapinterjúban azt állította, “igazság szerint Franciaországgal tárgyalunk és nem a lázadókkal”. “(Nicolas) Sarkozyhez küldött megbízottunk arról számolt be, hogy a francia elnök nagyon egyértelműen fogalmazott és azt mondta, hogy létrehoztuk a (lázadói) tanácsot, s támogatásunk, pénzünk és fegyvereink nélkül ez a tanács sohasem létezett volna” – idézte az algériai lap Kadhafi fiát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.