Átalakulhat a Kossuth tér, költöznie kell a kormánynak

A parlament hétfői döntése értelmében 2014. május 31-ig át kell alakítani a budapesti Kossuth Lajos teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti “képzőművészeti arculatát”, a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből.

Az ezt rögzítő országgyűlési határozati javaslatot 253 igen, 92 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Lázár János, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, valamint a fideszes Balsai István és L. Simon László javaslata szerint a parlament arra kéri fel a kormányt, hogy a “Magyarország alkotmányos főterének szerepét betöltő” Kossuth Lajos tér méltó kialakítása érdekében a házelnökkel és az Országgyűlés Hivatalával együttműködve kezdje meg és 2014. május 31-ig bonyolítsa le a tér teljes rekonstrukcióját.

Ennek nyomán a Kossuth Lajos tér teljes területe a magyar állam tulajdonaként az Országgyűlés Hivatalának vagyonkezelésébe kerül majd. Lehetővé válhat a kormányzati szervek működésével összefüggésben a térre érkező gépjárművek felszín alatti parkolása, illetve a parkoló állami üzemeltetése; növekedhet a tér parkfelülete; megoldódhat az Országház megtekintésére érkező látogatók méltó fogadása; és nyitottabb lehet az Országház. Továbbá az 1956-os sortűz áldozatai emlékének megörökítése és a téren jelenleg álló képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése mellett visszaállítható a tér “képzőművészeti arculatának” 1944 előtti állapota – sorolják az előterjesztők a várható eredményeket.

Ezen felül az Országgyűlés felkéri a kormányt arra, hogy a 2014. május 31-i határidőig gondoskodjon a végrehajtó hatalom szerveinek a törvényhozás épületén kívüli elhelyezéséről, s az Országházat teljes egészében adja át az Országgyűlésnek. A kormányköltözésről szólva Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: véleménye szerint a kabinetnek a Parlamentből történő kiköltöztetése akkor valósul meg, ha az államnak lesz rá pénze. Amíg e forrás nem áll rendelkezésre, addig ez egy szándék – tette hozzá, rámutatva, hogy jelenleg nincs a magyar állam abban a helyzetben, hogy több tízmilliárd forintot költsön a költözködésre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Országház valóban nem kormányzati épületnek épült, hanem a törvényhozás házának, vagyis előbb-utóbb minden más funkciónak ki kell onnan költöznie, “de erre csak akkor költünk, amikor már egyébként annyi a pénz, hogy nem tudunk vele mit kezdeni”.

Az előterjesztésről történő szavazás előtt a képviselők név szerinti szavazáson – 39 igen és 307 nem szavazattal – elutasították a Jobbik azon módosító indítványát, amely belefoglalta volna a javaslatba az Országház északi végénél lévő Károlyi Mihály-szobor és a Szabadság téri szovjet emlékmű mielőbbi eltávolítását.

Az elfogadott határozat a közzétételének napján lép hatályba.

A kormánypárti képviselők javaslatuk indoklásában kifejtik: az Országház nem csupán a népszuverenitás legfőbb képviselőjének, a törvényhozó hatalomnak a székhelye, de az alaptörvény rendelkezése szerint a “Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét” megtestesítő Szent Korona őrzési helye is, amely közjogi funkciói mellett turisztikai célpont is, s több százezer érdeklődőt vonz bel- és külföldről egyaránt.

Az Országház előtti Kossuth Lajos tér maga is visel közjogi funkciókat – a magyar állam “főtere”, illetve a gyülekezési jog állampolgári gyakorlásának kiemelt színtere -, és osztozik az Országgyűlés épületének turisztikai szerepében – hívják fel a figyelmet, hozzátéve, hogy e “funkciókeveredésből” fakadó elvárásoknak jelen állapotában sem a tér, sem az Országház nem képes a XXI. századnak megfelelő színvonalon eleget tenni.

A kormány költözésére utalva hangsúlyozzák, hogy nem halasztható tovább annak a “kommunista államfelfogás maradványának tekinthető kényszertársbérletnek” a felmondása, amely nem csupán akadályozza a törvényhozás működését és az Országház nyitottabbá tételét, de szimbolikájában is ellentmond a törvényhozó és a végrehajtó hatalom elkülönült működésének.

Az indítvány egyik előterjesztője, Balsai István korábban az MTI-nek azt mondta, javaslatuk célja a Parlament régi méltóságának visszaállítása. Mint fogalmazott, a Kossuth tér egy “nagy sétatérré” alakulhat. Balsai István azt nem tudta megmondani, hova költözhet a kabinet. A kormány költözéséről szóló határozati javaslatra Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek korábban úgy reagált: a kabinet megvárja, hogy milyen döntést hoz az Országgyűlés, azt tanulmányozza majd, és a szükséges választ meg fogja adni a parlamentnek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.