Lengyel lap: az autonómiához vezető első lépés lehet Székelyföld brüsszeli irodájának megnyitása

Az autonómiához vezető első lépés lehet Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának megnyitása – írta egy román politológust idézve a Rzeczpospolita kedden.

A konzervatív lengyel napilap beszámolt a “több mint 600 ezres” székelyföldi tömbmagyarságnak az autonómiáért évek óta folytatott hiábavaló küzdelméről. Idézte a brüsszeli iroda megnyitását kezdeményező Tőkés László szavait, melyek szerint a romániai magyarok nem akarnak függetlenséget, csak autonómiát.

George-Vadim Tiugea román politológus a lapnak nyilatkozva elmondta: amióta az Orbán-kormány van hatalmon – mely lehetővé tette a határon túli magyaroknak a magyar állampolgárság könnyített megszerzését – felerősödtek az autonómiát követelő hangok a székelyföldi magyarok körében. A román kormánykoalíció úgy érzi, hogy a magyarok zsarolják, hiszen nincs többsége az RMDSZ nélkül – mondta a román politológus.

Az éles román reakciók előre láthatóak voltak. Román politikusok provokációt, alkotmánysértést, veszélyes precedenst emlegettek, s a bukaresti külügyminisztérium nyilatkozatban állapította meg, hogy “minden olyan kezdeményezés, amelyet az EU fórumán egy el nem ismert közigazgatási egység indít el, illegális”.

A cikkíró idézi Takács Gábort, a Nézőpont Intézet elemzőjét, aki szerint a brüsszeli iroda megnyitása segíthet az autonómiáért folyó küzdelemben. Egyúttal visszautasította azokat a vádakat, hogy Orbán Nagy-Magyarország visszaállítására törekedne. “A Trianonban elvesztett területek visszaszerzésének esélye éppen olyan, mint a Lengyelország által elveszített keleti területeké” – mondta a magyar szakember.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.