Diplomáciai viszály: Irán “megtréfálta” Merkelt

Rossz tréfát űztek az iráni hatóságok az Indiába tartó Angela Merkellel. Az ügy egy csapásra diplomáciai viszállyá vált.

Az ARD televízió kedd reggeli tudósítása szerint Teherán az éjszakai órákban először megtagadta az átrepülési engedélyt a német kancellárt és kíséretének egy részét szállító kormánygép számára. A gép ezért visszafordulásra kényszerült, két órát körözött a török légtérben, majd másodszori kísérletre már megkapta az átrepülési engedélyt. Közben a másik kormánygép – amelyen a delegáció másik része utazott – első nekifutásra simán átrepülhetett.

Steffen Seibert, a kancellár szóvivője az esetet példátlannak nevezte.

A német illetékesek azt állították, hogy az indulás előtt mindent tisztáztak az iráni hatóságokkal, akik már előzetesen átrepülési engedélyt adtak. Teherán viszont később cáfolta, hogy a kormánygép számára már előzetesen zöld jelzést adott, bár ennek ellentmond, hogy a másik német gép akadálytalanul repülhetett át az iráni légtéren.

Az ügynek diplomáciai folytatása lett. Az Ausztráliában tartózkodó Guido Westerwelle külügyminiszter hivatalos nyilatkozatban tiltakozott a történtek miatt. A miniszter annak a nézetnek adott hangot, hogy Teherán eljárása ellentétes a nemzetközi diplomáciai normákkal. Westerwelle hangsúlyozta, hogy a német kormány az iráni lépést a leghatározottabban elutasítja.

A német tiltakozás alátámasztására kedden délelőtt azonnali hatállyal a külügyminisztériumba rendelték Irán berlini nagykövetét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.