Az új alaptörvény elutasítására szólítottak fel a sajtószabadság-tüntetésen

A kormánypárti alkotmányjavaslat elutasítására szólítottak fel a péntek este a Parlamenttel szemben, a budapesti Alkotmány utcában tartott demonstráció szónokai.

A demonstrációt a sajtószabadság-tüntetések szervezői hirdették meg. Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet vezetője azt mondta: annak, aki most a demokráciát akarja védeni, szembe kell helyezkednie az új alkotmánnyal. Véleménye szerint az új alaptörvény elfogadását csak a Fidesz-KDNP “hataloméhsége” indokolja, megalkotásából kihagyták az állampolgárokat, és az pusztán a keresztény-konzervatív ideológiát tükrözi.

Kiemelte, a társadalmi részvételt és az alaptörvényt szentesítő népszavazást nem helyettesítheti egy “demagóg és irreleváns kérdésekből álló kérdőív”, ahogyan az sem tekinthető társadalmi egyetértésnek, hogy az új alkotmányt megalkotó “tisztázatlan mandátumú testületek” egyikébe bevonták a Hazafias Népfront korábbi főtitkárát, a másikba pedig “a hitelét vesztett baloldal egyik hitelét vesztett politikusát”.

Kifejtette: az új alkotmány elfogadására a kormánytöbbség nem kapott felhatalmazást, annak szándékáról a tavalyi választási kampányban nem beszéltek. Nehezményezte, hogy a tervezet a keresztény-konzervatív ideológiát tükrözi, valamint hogy a normaszöveg részévé tennék a Nemzeti hitvallás “hagymázas passzusait”, amelyek szerinte az 1930-as éveket idézik.

Istvánffy András, a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom koordinátora egyetlen politikai erő “magánkalandjának” nevezte az alkotmányozást, és úgy fogalmazott: “utoljára Rákosiék mertek egypárti alkotmányt elfogadtatni”. Hozzátette: az új alaptörvény ideiglenes lesz, és életre hív egy olyan politikai közösséget, amelynek tagjai illegitimnek tekintik az alkotmányt, majd idővel “helyreállítják a köztársaságot”.

A demonstrációhoz több melegszervezet is csatlakozott. Képviseletükben Németh Attila kijelentette: az új alkotmány hátrányosan megkülönbözteti a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű állampolgárokat.

Spronz Júlia, a Patent Egyesület nevében arról beszélt: az alaptörvény megteremti az abortusz szigorításának lehetőségét, noha a tapasztalatok azt mutatják, hogy a terhességmegszakítás tiltásával nem csökken az abortuszok száma, a nők viszont arra kényszerülnek, hogy illegálisan, kevésbé biztonságos körülmények között végeztessék azt el.

A zenész Kalányos Zsolt a romák elleni gyilkosságsorozatra emlékeztette a jelenlévőket, és követelte: az állam ne engedjen az erőszakmonopóliumából. Arra is felszólította a kormánypártokat, hogy ne szüntessék meg a kisebbségi ombudsman önállóságát, és az alkotmányban mondják ki a szegregáció tilalmát.

A demonstrálók az Alkotmány utca elején felállított színpadtól a Szemere utcáig álltak, a hallgatóság nem tömött sorokban, de megtöltötte a területet. A tüntetés végeztével többen csatlakoztak a Kossuth téren a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó tűzoltókhoz.

A több mint 84 ezer tagú Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport a médiatörvénnyel szembeni tiltakozásul alakult. Rendezésében január közepén a jogszabály módosítását, a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, “az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések” eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték a Parlament előtti demonstráció résztvevői. Január 27-én a budapesti Kossuth téren kívül Szegeden,

Debrecenben, Pécsen és Gyulán is demonstráltak a sajtószabadságért. Március 15-én a csoport az Erzsébet hídnál tartott tüntetést, ahol a felszólalók már nemcsak a médiatörvényt, hanem az alkotmányozási folyamatot is élesen bírálták.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.