Százéves házak nyitnak ki a látogatók előtt az év 100. napján (linkkel)

Százéves budapesti épületek nyitják meg kapujukat az érdeklődők előtt a hét végén – az év 99. és 100. napján – az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében.

“A kivételesen nyitott kapukkal álló, különleges hangulatú helyszínek mindenkit várnak, hogy együtt ünnepeljük az idén százéves épületeket: iskolát, vendéglőt, hajléktalanszállót, múzeumot, hotelt, kollégiumot és mindenekelőtt lakóházakat, amelyekben az ott élőkön kívül valószínűleg kevesen jártak” – olvasható a Budapest100 elnevezésű program honlapján.

A szervezők célja az, hogy a lehető legtöbb százéves ház nyitva legyen a látogatók előtt, és az ott lakók akár jelképesen, akár tevőlegesen megünnepeljék a centenáriumot. A program lokálpatrióták, önkéntesek és a házukat szerető lakók összefogásával alakult ki.

Mint Lénárt András, a KÉK munkatársa az MTI-nek elmondta, nem titkolt szándékuk a hagyományteremtés. Szavai szerint a fővárosnak nincs igazán saját ünnepe, ezért szeretnék, ha valódi, évről évre ismétlődő és megújuló Budapest-ünnep lehetne a rendezvény.

A www.budapest100.hu nyitólapján a látogatókat száz évvel ezelőtti várostérkép fogadja, amelyen már számos százéves épületet bejelöltek. A karikákra kattintva az érdeklődők megtudhatják, kik tervezték az épületet, milyen stílusban készült, és hogy védett-e. Van olyan ház, amelyről részletes történeti leírás és több fotó is megtalálható.

A házak és lakóközösségek bemutatkozása mellett a műegyetemisták egy csoportja a tavaszi alkotóhét keretében 11 – a programban részt vevő – ház múltját és lehetséges jövőjét dolgozza fel fotókkal és látványtervekkel illusztrált tablók keretében. Ezek a munkánk péntektől megtekinthetők az Műszaki Egyetem főépületében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.