Martonyi János: Líbiában nem lesz követlen EU-részvétel a katonai műveletekben

Nem lesz közvetlen EU-részvétel katonai műveletekben Líbiát illetően – mondta Martonyi János külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve a magyar diplomácia irányítója az MTI-nek elmondta: válságkezelési koncepciótervezet készült, amit a miniszterek megvitatnak.

Ennek – tette hozzá – két eleme van: a humanitárius segítségnyújtás, valamint a fegyverembargó betartásának tengeri ellenőrzése. “Az biztos, hogy az EU közvetlenül katonai műveletekben részt venni nem fog. De a tengeri ellenőrzésben, ha ezt a tagállamok úgy ítélik meg, részt tud venni” – mondta.

Martonyi reményének adott hangot, hogy a folyamatban levő katonai akció sikeres lesz. Megerősítette, hogy Magyarország ezt az akciót “politikailag teljes mértékben támogatja”.

Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország külügyminisztere – aki hétfő délután elnököl az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljáró miniszterek ülésén – együtt reggelizett Herman Van Rompuy-jel, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével. Erről előzetesen azt mondta az MTI-nek, hogy megvitatják, hogyan tudják a legsikeresebben előkészíteni a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozót. Az általános ügyek tanácsának a legfontosabb feladata az, hogy amennyire lehetséges, véglegesítse az Európai Tanács által majd elfogadandó következtetések szövegét.

“Ezeket kell Herman Van Rompuy-jel áttekintenem, különös tekintettel a gazdasági csomagra, ami most úgy tűnik, hogy körvonalazódik, és szinte minden elemében jelentős előrehaladás történt” – közölte Martonyi János.

Elmondta, hogy azok a kérdések, amelyek kifejezetten a magyar elnökség felelősségi körébe tartoznak, lényegében már rendezettek, legalábbis a miniszterek szintjén. A “gazdasági kormányzás” érdekében elfogadandó hat jogszabályra nézve létrejött az általános megközelítés, a tagállamok költségvetési terveinek előzetes uniós véleményezését jelentő “európai szemeszter” pedig megfelelő ütemben halad előre. Még egy-két kérdést kell tisztázni a pénzügyi stabilitást szolgáló Európai Stabilitási Mechanizmus és az ideiglenes mentőmechanizmus kapcsán – tette hozzá.

A magyar külügyminiszter szerint “össze fog állni az átfogó válasz a jelenlegi gazdasági helyzetre, és ha ez megtörténik, talán mondhatjuk azt is, hogy megindultunk azon az úton, ami a válságból kivezet”. Elismerte, hogy “vannak még kockázatok”, de úgy vélekedett, hogy “egy sikeres mai nap és egy sikeres csütörtök-péntek nagyon lényegesen fogja befolyásolni az európai integráció – és általában véve az európai gazdaság – jövőjét”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.