Két robotrepülő eltalálta Kadhafi tripoli vezetői épületegyüttesét

Valószínűleg két manőverező robotrepülőgép csapódott be Moammer Kadhafi körülkerített vezetői épületegyüttesének egyik központi házába – jelentette a helyszínről washingtoni idő szerint vasárnap este a CNN.

Az amerikai hírtelevízió stábja, amelyet beengedtek a helyszínre, arról számolt be, hogy az egyik háromemeletes betonépület tetején két lyuk tátongott, a felső két emelet beomlott, és a terepet mintegy 150 méteres sugarú körben elborította a törmelék. A támadásban senki sem sérült meg. Ezt a helyet az amerikaiak a 1986-os légicsapás idején is bombázták.

Az épületről líbiai kormányforrások közölték, hogy a vezetői palotaegyüttes vendégháza volt, amelyben Kadhafi magas rangú meghívottjait várakoztatták, mielőtt a vezető maga is fogadta őket az onnan mintegy 50 méterre felállított beduin sátrában. Az utóbbi napokban az épületben megfordult Oroszország, Kína és India Líbiában akkreditált nagykövete is.

Vasárnap a Pentagonban William E. Gortney altengernagy, az egyesített vezérkar igazgatója kijelentette: garantálja, hogy Kadhafi ezredes nem célpontja a légicsapásoknak, és a koalíció nem szándékozik vadászni a líbiai vezetőre. Mint mondta, Kadhafi rezidenciája sem célpont, és az amerikai hadvezetés nem tudja, hogy Líbia első embere ott tartózkodik-e.

A BT-határozat nyomán a légtérzár megvalósítására megalakult katonai koalíció gépei hétfőre virradóra több hullámban támadták Tripolit.

Eközben szórványos robbanások és heves gépfegyverdörgés hallatszott az északkelet-líbiai Bengázi város központjából vasárnap késő este, helyi idő szerint 22 óra körül legalább negyven percen keresztül – közölték helyi lakosok. A líbiai kormány néhány órával korábban bejelentette, hogy este 20 órától azonnali tűzszünetet léptet életbe, a kormányerők nem támadják tovább a lázadókat.

Bengázi lakosai attól félnek, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők egyes tagjai beszivárogtak a városba, jóllehet a kormánycsapatok túlnyomó többsége menekülőre fogta a dolgot, miután a nyugati koalíció bombázta állásaikat a város közelében.

Abdel-Háfiz Goka, a lázadókat képviselő, Bengáziban székelő líbiai nemzeti tanács szóvivője vasárnap az al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott nyilatkozatában közölte, hogy több mint nyolcezer olyan líbiai vesztette életét, aki csatlakozott a Kadhafi ellen február elején kirobbant felkeléshez. Több ezer lázadó sebesült meg abban a “valódi háborúban”, amelyet a kormányerők vívnak a “líbiai nép ellen”.

Goka hozzáfűzte, hogy a Biztonsági Tanács azonnali tűzszünetet követelő határozatai és a nyugati légicsapások dacára a kormányerők folytatják az öldöklést, s jelenleg is támadják Zenten és Miszráta városokat. Arab hírtelevízióknak helyi lakosok megerősítették, hogy Kadhafi csapatai Miszráta belvárosában harcolnak.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt reméli, hogy a líbiai vezetés betartja a tűzszünetre tett ígéretét. A világszervezet vezetője vasárnap Kairóban tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy a líbiai rezsimnek előbb be kell szüntetnie a lázadók elleni harcokat, mielőtt bármiféle tárgyalás kezdődne a nyugati katonai koalíció légicsapásairól.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.