Energetikai EU-biztos: a reaktorbaleset kicsúszott a japánok ellenőrzése alól

A földrengés sújtotta Japán fukusimai atomerőművében történt reaktorbaleset kicsúszott a japán hatóságok ellenőrzése alól – állította szerdán Günther Oettinger német energiaügyi EU-biztos, aki szerint a következő órákban újabb katasztrofális események történhetnek, amelyek emberéleteket sodorhatnak veszélybe a szigetországban.

Oettinger az Európai Parlamentben (EP) rendezett bizottsági meghallgatáson beszélt erről. Oettinger egy keddi nyilatkozatában már arról beszélt, hogy a távol-keleti szigetországra “apokalipszis” vár.

Kijelentései erősítették a közel-keleti helyzettel és a japán reaktorbalesettel kapcsolatos piaci aggodalmakat, egy időre nőtt a kőolaj ára és gyengült a FTSEurofirst 300 tőzsdeindex. Később megnyugtatólag hatott a biztos szóvivőjének közlése, amely szerint Oettingernek nincs konkrét vagy külön értesülése a fukusimai reaktorbalesetről.

Az EU-biztos a fukusimai erőműre utalva a bizottság előtt úgy fogalmazott, azt mondhatjuk, hogy a létesítmény nincs többé ellenőrzés alatt. Emlékeztetett arra, hogy a japánok vízágyúkkal locsolják az erőművet, hidroplánokról is próbálnak locsolni, de – vélte a biztos – már nem tudni, hogyan lehet kimászni az ügyből. A biztos szerint a történtek “valódi katasztrófát” jelentenek, amelyre (a japán hatóságok) rapszodikusan reagálnak.

A Japánt ért múlt pénteki földrengés következtében meghibásodott a fukusimai 1-es atomerőmű több reaktorának hűtőrendszere. Később robbanások sorozata rázta meg a létesítményt. A helyzet szerdán továbbra is kritikus maradt, a mentőalakulatok megpróbálják a meghibásodott 3-as és 4-es reaktort vízágyúval locsolni és ezzel lehűteni, megakadályozandó a fűtőelemek megolvadását.

Amano Jukija, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség japán főigazgatója közölte: azt tervezi, hogy a szigetországba utazik, hogy magas rangú japán tisztségviselőktől, első kézből szerezzen értesüléseket a fukusimai erőműről. Amano reméli, hogy már csütörtökön útnak indulhat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.