Elfogadva: Április 15-től hatósági áras lesz a távhő

Elfogadta az Országgyűlés az energetikai tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényt szerdán; a csomag részeként döntöttek arról is, hogy a távhő hatósági áras lesz. Az Országgyűlés 231 igen szavazat és 71 nem ellenében fogadta el a fejlesztési tárca által még decemberben beterjesztett, április 15-én hatályba lépő energetikai tárgyú törvényt.

Az Országgyűlés szerdán tartja az energetikai tárgyú törvények zárószavazását, amelyhez a nemzeti fejlesztési miniszter több zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be. Ezek közül az egyik némiképp módosítja a parlament gazdasági bizottsága által benyújtott, majd az Országgyűlés által elfogadott, a távhő hatósági árassá tételéről szóló módosító indítványát.

Az új elképzelés szerint a törvény távhőről szóló passzusa április 15-én lépne hatályba, és amíg a fejlesztési miniszter nem alkotja meg az első rendeletét a hatósági ár mértékéről, a távhő árát a március 31-én alkalmazott ár szintjén befagyasztanák.

Az újrafogalmazott szabály szerint a fejlesztési miniszter a rendeletében megállapítja a távhőszolgáltatónak értékesített távhő árát, valamint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek (például önkormányzati) nyújtott távhőszolgáltatás (fűtés és használati melegvíz) díját, mint legmagasabb hatósági árat, és azok szerkezetét a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatának figyelembevételével. Az ár megállapításakor rendelkezni kell arról, hogy az ár mikor lép hatályba, e rendelkezésnek nem lehet visszamenőleges hatálya.

A MEH az ármegállapítással, árváltozással kapcsolatos javaslatait a miniszter számára minden év augusztus 31-ig küldi meg. A javaslat szerint a hatósági árat a miniszter ennek hiányában is megalapíthatja.

A MEH-nél a távhőszolgáltató illetve az illetékes helyi önkormányzat kezdeményezheti a távhőszolgáltatás csatlakozási díjának megváltoztatását; a MEH a javaslatának kialakításához bekéri az érintett önkormányzatok képviselő-testületének ármegállapítással, árváltozással kapcsolatos állásfoglalását.

Az új javaslat szerint a MEH hatásköre bővül a távhőszolgáltatók működési engedélyeinek kiadásával és felügyeletével, illetve azzal, hogy a jövőben minden távhőtermelőnek adhat ki működési engedélyt, nemcsak azoknak, amelyek hőenergiát villamos energiával kapcsoltan termelik. A módosító javaslat indoklása szerint ezzel a távhőtermelők és távhőszolgáltatók engedélyezése és felügyelete egy központi kormányhivatal hatáskörébe kerül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.