Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban és az első negyedévben

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat – közölte a Duna House.

 

A társaság közleménye szerint az első negyedév utolsó hónapjában a Duna House által becsült 11 046 tranzakcióval az eddigi legerősebb hónapot zárta az ingatlanpiac. Hozzátették: az első negyedéves eredmények megerősítik a Duna House éves várakozását, mely szerint idén, a jóval aktívabb ingatlanpiacon, éves szinten 110-130 ezer közötti adásvételre lehet számítani.

A csökkenő kamatszintek és az új otthonteremtési támogatások meghozták a fellendülést a hitelpiacon is – írták, hozzátéve: a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai alapján idén márciusban már 90 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, így az első negyedévben az összes hitelkihelyezés meghaladta a 240 milliárd forintot. Az előző év adataihoz képest így havi és negyedéves szinten is több mint duplájára nőtt a jelzálogcélú hitel.

A Duna House adatai szerint folyamatosan erősödő érdeklődés tapasztalható az ügyfelek részéről a megújult otthonteremtési támogatási rendszer kedvezményei iránt is.

Az ország egészét vizsgálva, az idei év első negyedévében, a Credipass szakértői által közvetített hitelügyletek között 16,7 százalékos arányban az ügyfelek a CSOK Plusz által kínált kedvezményes konstrukciókat igényelték. Az országon belül a kelet-magyarországi területen élő ügyfelek éltek a legmagasabb arányban a kedvezmények adta lehetőségekkel. A fővárosi ügyfelek 14,4 százalékában vettek fel ilyen kedvezményes hitelt. A fővárosi átlagos hitelnagyság az előző negyedévhez képest tovább emelkedett, meghaladta a 26 millió forintot. A vidéki területeken is látható növekedés, a keleti országrészben 19,1 millió forintra, míg a nyugati területeken 18,4 millió forintra nőtt a hitelek átlagos összege.

A Duna House adata szerint az év első negyedévében ismét 7 ezer feletti újépítésű lakás érhető el a csúcstartó XIII. kerületben, ahol csaknem kétszer annyi lakást kínáltak a fejlesztők, mint a rangsorban másodiknak számító Újbudán. Ezúttal három, az I., a II. és a XII. kerületben haladta meg az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára a 2 millió forintot, a fővárosi újépítésűek átlagos négyzetméterára így már csaknem elérte az 1,4 millió forintot.

Márciusban 19,7 százalékos aránnyal vezette a keresleti népszerűségi listát a fővárosban a XIII. kerület. A második helyen az újépítésű ingatlanokat keresők körében is vonzó XI. kerület állt, míg a sorban következő két helyet ismét a befektetők által preferált belvárosi kerületek, Erzsébetváros és Terézváros foglalták el.

A Duna House értékesítési adatai alapján, az előző év azonos időszakához képest, csaknem megduplázódott idén márciusban az első lakásukat vásárlók aránya Budapesten, míg a befektetési célú vásárlások aránya 12 százalékponttal csökkent tavaly márciushoz képest.
Vidéken a legfőbb vásárlási ok a nagyobb ingatlanba költözés volt, a vevők 26 százaléka első lakását vásárolta, a vevők közel negyede, 23 százaléka pedig befektetési céllal szerződött.

A vezető eladási ok mind a fővárosban (38 százalék) mind vidéken (28 százalék) a korábbi ingatlanbefektetés értékesítése volt – közölték.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.