Fehér Tamás: Hatan távoztak a Budaörsi Mentőállomásról a vezetőváltás után

(Budaörs, 2024. március 4. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Mentőállomás 2005-ben nyitotta meg kapuit városunkban. Az első állomásvezető Fehér Tamás (2005-től 2014-ig) volt, őt Nagy Gábor (2014-től 2018-ig) követte, majd File Miklós (2018-tól 2023-ig), most pedig Kárpáti Adrienn a kinevezett vezető. (A cikk a Budaörsi Infó februári nyomtatott számában jelent meg.)

 

 

A mentőállomás első vezetője Fehér Tamás, annak ellenére, hogy 2014-ben visszavonult vezetői tisztségétől, tovább folytatta a munkát a Budaörsi Mentőállomáson mint kivonuló mentődolgozó.

A 2023-as év végén, 18 évnyi budaörsi, és kis megszakítással összesen 35 évnyi szolgálat után döntött úgy, hogy nem dolgozik tovább a Mentőszolgálatnál.

Fehér Tamás a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a döntését sok tényező befolyásolta.

Jelentősen nőtt az indokolatlan mentőhívások száma, amit az is tovább fokoz most, hogy megszüntették a 24 órás orvosi ügyeleti ellátást Budaörsön, Pest vármegye is csatlakozott az új alapellátási rendszerhez.

Ez azt jelenti, hogy azok, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, februártól a beteg gyerekeiket Érdre, a felnőtteket pedig Budakeszire kell vinniük, nem pedig az eddig megszokott helyre Budaörsre.

 

 

fehertamas

Fehér Tamás 2014-ben

 

 

„Az elmúlt években már egyre jobban azt éreztem, hogy nincs értelme a munkámnak itt a Budaörsi Mentőállomáson. Volt, hogy haszontalanul telt el egy egész 24 órás szolgálat. Ez abból adódott, hogy a mentőhívások száma nőtt, ám legalább 2/3-uk indokolatlan tapasztalatom szerint.

Több napos, hetes, de gyakran előfordult, hogy több hónapos panaszokhoz kellett kivonulni. Pedig a mentő elsősorban hirtelen (akutan) jelentkező panaszok, krónikus betegségek akut fellángolására, balesetek ellátására lett kitalálva. A telefonnál lévő mentődolgozók a hívásokat igazából nem nagyon szűrik.

Miután a kérdezési protokoll nem feltétlenül segít, nincs igazi jogi védelem, így szinte minden esethez inkább kiküldik a kocsit. A kilométerek csak gyűlnek, a mentőautó úton van szinte egyfolytában, és amikor valóban nagy a baj, akkor várni kell ránk, mert például éppen egy több hetes panaszokkal rendelkező beteget látunk el.”

 

 

mento_allomas_mento_auto2

 

Mit gondolsz, 18 éve távlatából visszanézve, mik lehetnek az okok?

„Egyik ok, hogy a ‚józan paraszti ész’ kikopni látszik. Ha a gyerek elesik az iskolában és vérzik a feje felviszik a tanáriba, ügyesen ellátják, majd értesítik a szülőt. A szülő Budapest túlsó feléről átér a gyerekéhez, majd mentőt hívnak (!). Ha nincs olyan súlyos tünet, akkor a sérülés után kb. két órával már minek a mentő?

Sajnos a mai napig nincsen a társadalom egy része megfelelően edukálva, nincsenek tájékoztatva arról, hogy milyen esetekben hová forduljanak. Nem tudják, hogyan működnek a szervezetek, nem tudják, milyen bajok esetén kell a háziorvoshoz, az ügyelethez, a mentőhöz vagy a sürgősségi osztályhoz fordulniuk.

Fontos lenne, hogy az emberek felmérjék a probléma súlyát, amivel szemben állnak, és például egy rándult bokával ne az orvosi ügyeletre, hanem mindjárt a traumatológiára menjenek. Ezzel rengeteg időt és energiát tudnának megspórolni maguknak, a dolgozóknak, és így jóval több idő maradna a valóban sürgősségi esetekre. Jó volna, ha Gizi néni az évek óta szedett gyógyszerét nem ügyeleti időben szeretné felíratni, hanem ezzel a háziorvosát keresné fel. Az ügyelet ugyanis nem erre való!

De be kell látnunk, nem csak az emberekkel van gond, amiért nem tudják, hogy hová forduljanak segítségért, hanem a mentőszolgálat kikérdezési protokollja sem teljesen kiforrott még szerintem. Sokszor több hetes tünetekhez riasztottak minket, kivonultunk a beteghez mentőautóval, és kiderült, hogy a probléma ami gyötri, már hónapok óta fennáll, nem sürgősségi eset.

Hasznos lenne, ha ilyen problémával felkeresnék a háziorvosukat a betegek, és így mentesíthetnék a mentőszolgálatot a felesleges kivonulásoktól. Azért jó sok évet töltöttél el Budaörsön…

Ami eddig a mentőknél tartott az a budaörsi mentőállomás közössége. Mind szakmailag, mind emberileg kiváló kollégáim voltak Budaörsön. Lehetett ez azért, mert az elmúlt közel két évtizedben nagyon sokat tettünk azért, hogy így legyen. Számtalan szakmai, közösségépítő és társadalmi programot szerveztünk, vagy vettünk részt rajtuk. Sajnos ez már a múlt.

A régi közösségünk széthullani látszik. A legutolsó vezetőváltás után velem együtt még hat kolléga távozott a Budaörsi Mentőállomásról. Úgy gondolom, hogy ez sok mindent elmond.”

 

 

feher_Tamas_mentok

Fehér Tamás 2014-ben

 

 

Milyen távlati terveid vannak, hogyan tovább?

„Folytatom tovább a munkát ott, ahol szükség van rám, ahol megbecsülnek, és ahol értelme van a feladataim elvégzésének. Jelenleg egy gyermekkórház intenzív osztályán dolgozom ápolóként. A mentőzés mellett régi „szerelmem” az intenzív osztályos munka. Közel két évtizedig a mentőmunka mellett felnőtt intenzív osztályon is dolgoztam. Most a gyerekekre fókuszálok.”

 

 

fehertamas

 

 

A témával kapcsolatban szerettünk volna a frissen kinevezett állomásvezetővel, Kárpáti Adriennel is interjút készíteni, de megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy az Országos Mentőszolgálat Kommunikációs Osztályának engedélye szükséges ahhoz, hogy nyilatkozzon.

Amint megérkezik az engedély felkeressük az új vezetőt, hogy ő is méltóképpen bemutatkozhasson, ahogy tették ezt elődei az elmúlt 18 évben.

 

 

mento_allomas2

 

Idén február első napjától kezdődően egy kormánydöntés megszüntette Budaörsön is a helyben működő, magas színvonalú 24 órás orvosi ügyeleti rendszert. Az új szerint a budaörsieknek sürgős esetben Budakeszire vagy Érdre kellene menniük ügyeletre. Ezért a budaörsi lakcímkártyával rendelkezők számára az önkormányzat alternatív megoldást hozott létre.

 

 

Korábbi cikkeink a Budaörsi Mentőállomás vezetőivel kapcsolatban:

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2014/10/14/feher-tamas-hivatasunk-az-elet/

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2014/10/14/nagy-gabor-a-budaorsi-mentoallomas-uj-vezetoje/

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2018/02/05/uj-vezeto-a-budaorsi-mentoallomas-elen/

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.