Fehér Tamás, a budaörsi Mentőállomás vezetője a segítségnyújtásról

(Budaörs, 2014. augusztus 18. – Budaörsi Infó) A nyár, a jó idő, a víz közelsége mindenkit vonz, viszont sok veszélyforrást is tartogat. Fehér Tamással, a budaörsi mentőállomás vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mit tehetünk akkor, ha már megtörtént a baj, és segíteni szeretnénk társunkon.

 

Fehér Tamás a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a gerinctörés nem csak vízbeugrás eseténgyakori, hanem sajnos sok esetben csúszda baleseteknél is előfordul. Így súlyos gerinc, vagy lépsérüléseket is szerezhetünk. Ezért fontos, hogy tudjunk néhány elsősegélynyújtási praktikát, hogy baleset esetén segíthessünk, és ne pedig rontsunk a helyzeten.

voroskereszt_strand

„Baleset esetén az első feladatunk, hogy a sérültet kiemeljük a vízből. Gerincsérültet csak akkor mozgathatunk, ha életveszélyben van, mint például a vízben.
Ideális esetben tálcafogással kell kiemelnünk. Ehhez a tálcafogáshoz legalább 3 elsősegélynyújtóra van szükség. Nekik úgy kell benyúlni a beteg három pontja alá, mint egy villás targonca, a feje, válla, háta, dereka, medencéje és a lába alá be kell csúszatniuk a kezünket, és ki kell emelni a sérültet a vízből. Ezután mentőt kell hívni.”

voroskereszt_strand2

Ha valaki nem gerincsérülést szerez, hanem hasba rúgják, akkor nagyon súlyos belső vérzése lehet, ami életveszélyes. Itt a felismerésnek nagy jelentősége van. A beteg életben maradási esélyei azon múlhatnak, hogy milyen hamar történik meg a szükséges sebészeti beavatkozás, ami ezt a vérzést el tudja állítani.
„Ilyen jellegű sérülésnél nem tudunk sokat tenni a betegért a helyszínen. Fektessük le a sérültet, enyhén emeljük meg a fejét, és térdben húzzuk fel a lábát. Ilyenkor sokkos állapotba is kerülhet a sérült. Ez azt jelenti, hogy a hasi sérülés során nagy vér és folyadékvesztés történik és zuhan a vérnyomás, az életfontosságú szervek nem kapnak elég oxigént és összeomlik a keringés. A sérült komoly életveszélybe kerülhet. Ha sokkos állapotba kerül a beteg, akkor a fektetési pozíción változtatni kell. Ekkor laposan kell lefektetni és a térdben behajlított lábait úgy változtatjuk, hogy 45 fokos szögben megemeljük, ezzel azt kell elérni, hogy az életfontosságú szervek felé menjen a vér.”

furdo_uszoda_strand

Honnan tudjuk, hogy a beteg sokkos állapotba kerül?

„Ezt a hűvös tapintatú, sápadt, verejtékes bőr jelzi leginkább és könnyen elnyomható szapora pulzust tapasztalunk. A beteg szomjúságról fog panaszkodni, elkezd fázni, dideregni. Amikor már nagyon súlyos az állapota, akkor elcsendesedik, közömbössé válik, nem szól hozzánk vagy tőmondatban válaszol. Ilyen esetben a beteget be kell takarnunk, még akkor is, ha meleg van kint. Ha kínzó szomjúságról panaszkodik, akkor se itassuk, hanem egy textíliát nedvesítsük be, és tegyük az ajkára ezzel csökkentve a szomjúság érzését.”

Fokozottan figyeljünk saját magunk és társaink testi épségére. Minden esetben legyünk körültekintőek és megfontoltak. Balesetmentes nyarat kívánunk!
(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.