Budaörs a városok versenyében első helyezést ért el – Magyarország 3155 települését értékelték

(Budaörs, 2024. január 18. – Budaörsi Infó) 2023. január 17-én az Egyensúly Intézet és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége közös sajtóreggelit szervezett Budapesten, a Szilágyi Erzsébet fasor 73. szám alatt, ahol bemutatták az Egyensúly Intézet legfrissebb településindexét. Budaörs a 15 000 fő feletti települések, azaz a városok versenyében első helyezést ért el.

 

 

A településindex Magyarország 3155 települését értékelte objektív módon, statisztikai adatok alapján, több kategóriában, és az eredmény alapján Budaörs dobogós helyen végzett.

A sajtóreggelin köszöntőt mondott Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója, és dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere.

 

 

IMG_7403

 

IMG_7411

 

Dr. Gémesi György Budaörssel kapcsolatban elmondta, hogy a 90-es évek óta figyelemmel kíséri Budaörsöt.

„Budaörs tudott egy olyan gazdaságot teremteni, amit mindenki irigyel. Vannak olyan települések, amelyek nem tudtak élni a lehetőségekkel.”

 

A településindex eredményeit Boros Tamás és Marck Bertram ismertette.

 

IMG_7418

 

„Magyarország csak úgy válhat sikeresebbé a következő évtizedekben, ha életerős, szabad és cselekvőképes kisközösségekre támaszkodhat. Az Egyensúly Intézet ezért saját indexet dolgozott ki, amely önkormányzati ciklusokon átívelően teszi lehetővé a közösségek adottságainak és fejlődésének adatalapú értékelését, a települések, illetve a fővárosi kerületek egymáshoz viszonyított helyzetének nyomon követését.”

 

Az Egyensúly Intézet minden évben frissítve teszi közzé településindexét, hogy minden döntéshozó és érdeklődő olvasó számára követhetővé válhasson az egyes magyar települések fejlődésének üteme.

A településindex lehetővé teszi, hogy az egyes települések fejlődését az adatok alapján lehessen megítélni, emellett segíti a döntéshozókat azoknak a területeknek az azonosításában, amelyek célzott fejlesztése révén hazánk helyi közösségei még sikeresebbé és erősebbé válhatnak.

A 15 000 fő feletti települések, azaz a városok versenyében Budaörs, Biatorbágy, Gödöllő, Paks és Veresegyház szerezte meg az első öt helyet 2021-ben.

A főváros agglomerációjában található Budaörs 2014 óta az első helyen szerepel, de Paks is megőrizte negyedik helyezését.

Ezzel szemben Veresegyház (3. → 5.) hátrébb került a sorban, miközben Biatorbágy a 13. helyről tört az élre.

Utóbbi ráadásul azt is elmondhatja magáról, hogy a vizsgált időszakban a legnagyobb fellendülésre volt képes. Biatorbágyot Komárom, Monor, Fót, illetve Cegléd követi a legintenzívebben fejlődő városok körében.

 

Az Egyensúly Intézet településindexének összefoglaló beszámolója ide kattintva érhető el. (LINK)

 

 

IMG_7421

 

A díjazott település polgármestereit felkérték, hogy vegyenek részt a településindexet bemutató országos sajtótájékoztatón, és mondják el, hogy minek köszönhető a településük sikere.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere elmondta, hogy a budaörsi közösségi oldalakon nagyon sok kritikát kapnak, ezek között sok jogos kritika van.

„Mi is folyamatosan elégedetlenek vagyunk, szeretnénk sokkal több és jobb szolgáltatást nyújtani, de ha elkezdjük az országos kitekintést vizsgálni, hogy más települések mit tudnak nyújtani, akkor jó helyzetben vagyunk.

Magas színvonalon tudjuk most is működtetni a települést, úgy hogy a város az Államtól egy fillért nem kap, nettó befizetők vagyunk. Tudja már mindenki, hogy perben állunk az állammal. Az itt élőket rövidítették meg ezzel az elvonással.

Ez nem látszik a statisztikai adatokban. 

A kutatás azt vizsgálta, hogy egy településen mennyi iparűzési jelenik meg, amit a lakosokra tudunk fordítani, de nem tudjuk ráfordítani, mert elveszi az Állam. 

Ezzel együtt a szolgáltatásaink színvonala – az hogy van színház, vannak kulturális rendezvények, hogy milyen szolgáltatásokhoz lehet hozzájutni Budaörsön – alapján jött ki ez a rangsor, ami szerintem örömteli, de nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni, hanem azt kell vizsgálni, hogyan lehet még dinamikusabb fejlődést elérni, nem a lakosság számának növekedésével, hanem a szolgáltatások színvonalával.

 

 

IMG_7431

 

Ezek a statisztikai adatok elég száraz adatok. Ilyenkor sokaknak eszébe jut Churchillnek az a mondása, hogy csak azoknak a statisztikai adatoknak hiszek, amit én hamisítottam.

Például a statisztikai adatok száma alapján Budaörs lakossága nem nőtt. Eközben a budaörsiek folyamatosan azt mondják, hogy megtelt Budaörs, ide már ne jöjjön senki. Ez egy eléggé végletes hozzáállás, de érthető.

Egyértelműen érezzük, tapasztaljuk, hogy egyre többen vagyunk, miközben a statisztikai adatok, a hivatal adatai alapján nem növekszik a lakosságszám.

Ennek többféle oka van, pl. az egyik az, hogy többféle bérlakás van és oda nem jelentkeznek be. Vagy sokan a fővárosban dolgoznak, de Budaörsön laknak, de a korábbi lakcímüket tartják meg a parkolás miatt. Nagyon sokféle oka van ennek, Budaörs már meghaladta a 30 ezres létszámot. Ezek az adatok inkább orientálnak minket. 

A szolgáltatás minőségére vonatkozó adatok pozitívak, ez mindenképpen jó hírt jelentenek.”

 

 

IMG_7424

 

A hivatalos díjátadóra néhány héten belül kerül sor.

További információkat a februári nyomtatott Budaörsi Infóban is találnak a témában.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.