Aktuális programok a budaörsi Heimatmuseumban

(Budaörs, 2024. január 13. – Budaörsi Infó) A budaörsi Heimatmuseumban 2024-ben is sokszínű programokkal várják az érdeklődőket.

 

 

Aktuális programok:

 

2023. január 21. vasárnap

Megemlékezés az elűzetés 78. évfordulóján

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata 2024. január 21-én, vasárnap megemlékezést szervez a magyarországi németek 1946-ban Budaörsön megkezdett elűzetésének 78. évfordulója alkalmából.

 

Program:

10.30 Német nyelvű szentmise a budaörsi Plébániatemplomban;

11.30 a misét követően megemlékező beszédek a budaörsi Plébániatemplomban;

12.00 Koszorúzás a Mindszenty József Római Katolikus Óvodánál található kitelepítési emléktáblánál.

 

2023. január 26. péntek

Konferencia Bleyer Jakab születésének 150. évfordulójára

Bleyer Jakab (szül. 1874. január 25., Dunacséb/ma Szerbia) irodalomtörténészként, egyetemi tanárként, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjaként és 1919-1920-ban a nemzetiségi kisebbségek tárca nélküli minisztereként is tevékenykedett.

Születésének 150. évfordulójára 2024. január 26-án 15 órától egy konferenciát tartanak, ahol Dr. Grósz András „A tudós és politikus Bleyer Jakab pályaképe” c. előadása és Pfeiffer Gábor „Lábnyomok a sárban” c. könyvének bemutatója segítségével hidakat építenek a múlt és a jelen között.

A könyvbemutatón közreműködő partner Dr. Márkus Beáta.

Regisztráció szükséges, itt: info@heimatmuseum.hu

 

2023. február 3. szombat

Hagyományőrző disznóvágás

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat megalakulása óta szervez minden év elején autentikus, hagyományos sváb disznóvágást.

A BNNÖ nagy hangsúlyt kíván fektetni az vágási- és feldolgozási technikák bemutatására, ill. hogy a feldolgozás alatt a helyi német nemzetiségi fűszerezés élvezzen előnyt, és a rendezvényre ellátogató érdeklődők is megismerhessék a múlt íz világát.

2024. február 3-én reggel 7 órától is ez a hagyomány folytatódik a Heimatmuseum udvarán.

 

2023. február 10. szombat

Hagyományos batyus bál

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat február 10. szombaton 16 órától szeretettel vár minden érdeklődőt az 1. sz. Általános Iskola aulájába egy hagyományőrző budaörsi Batyusbálra, ahol a jó hangulatról a Pilisvörösvári Spitzbuben zenekar gondoskodik.

Ahogy a régi német mondás tartja: „Gibst du mir etwas von deinem Bündel, bekommst du etwas von meinem” azaz, „Ha megkínálsz a batyudból, én is megkínállak téged”.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.