Mit tegyünk, ha azt tapasztaljuk, hogy nem megfelelő tüzelővel fűt valaki?

(Budaörs, 2023. december 14. – Budaörsi Infó) A Levegő munkacsoport közösségi oldalán összefoglalta, hogy mi a teendő, ha azt tapasztaljuk, hogy valaki nem megfelelő tüzelőanyagot használ.

 

 

Most, hogy hidegre fordult az időjárás, Budaörsön is tapasztalhatunk szúrós, kellemetlen, mással össze nem téveszthető szagot, mely a műanyag, gumi, ruhanemű vagy épp festett, ragasztott fatermékek égetése során szabadul fel.

A Levegő munkacsoport bejegyzése szerint a sötétség az igazi barátja az ilyen égetőknek, akik a szó szoros értelmében halálos mérgekkel telítik a települések levegőjét.

„Sajnos nem marginális problémáról beszélünk, mert szinte nincs az országnak olyan utcája, ami ne lenne érintett, így egyetlen magyar ember sincs biztonságban amikor lélegzik.”

 

 

fust_fustolo_kemeny_futes

 

MIT LEHET TENNI?

Ha az égetővel való személyes kommunikáció nem segít, akkor a hatósághoz lehet fordulni.

Panaszt tenni a kormányhivatalok területileg illetékes járási hivatalainál (mint levegővédelmi hatóság), Budapesten pedig a kerületi hivataloknál lehet.

Amennyiben az égető jogi személy, akkor pedig a vármegyei kormányhivatalok megyeszékhelyen lévő járási hivatalainak környezet- és természetvédelmi főosztályainál (Budapesten és Pest vármegyében a Pest Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztályán)

 

 

fust

 

FONTOS:

A levegővédelmi eljárásban akkor születik bírságoló döntés, ha tettenérés valósul meg, vagy az eljárás során egyértelműen megállapításra kerül a szabálytalanság, és megállapítható a szabálytalankodó személye, kiléte.

Az eredményes eljárás érdekében a rendőrséghez a lakosság közvetlenül, a nap 24 órájában is bejelentheti a szabálytalanságot a 112-es vonalon, lehetőséget teremtve arra, hogy a rendőrség azonnal ellenőrizze a bejelentést, akár a hivatalok hivatali idején kívül is, hiszen ezen szabálysértések elkövetése jellemzően ilyenkor történik.

Gyakran a járási hivatal is a rendőrség segítségét kéri. Ha a fenti eljárással nem sikerül eredményt elérni, akkor birtokvédelmi eljárást is lehet indítani az illetékes jegyzőnél.

 

(Budaörsi Infó/Levegő munkacsoport)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.