Százéves a magyar légiközlekedés – Tisztelgő dokumentumfilmet mutattak be a Budaörsi Repülőtér körcsarnokában

Évszázad a magasban címmel dokumentumfilmet készített az Aeropark repülőmúzeum a magyar kereskedelmi repülés centenáriumára. A filmet a Polgári Repülés Világnapján, csütörtökön mutatták be a Budaörsi Repülőtéren – tudatta az Aeropark december 8-án pénteken az MTI-vel.

 

A tájékoztató szerint a film hivatalos bemutatójának a Budaörsi Repülőtér körcsarnoka adott otthont, ahol többszáz szakember és repülésrajongó tekintette meg a jubileumra készült alkotást. A dokumentumfilm péntektől az Aeropark Youtube-csatornáján is elérhető.

Mint felidézik, 1923-ban szálltak fel az első magyar légitársaságok repülőgépei menetrend szerinti útjaikra Bécs felé: a Malert (korábban Magyar Légiforgalmi Rt.) Mátyásföldről, az Aëroexpress Rt. gépe pedig a Gellért tértől, a Duna vizéről indult útnak.

Mint írták, a repülőmúzeum stábja megannyi helyen forgatott, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassa a legérdekesebb magyar repülős helyszíneket, aviátorokat, típusokat és fordulópontokat az elmúlt évszázadból: izgalmas történetek, különleges vállalkozások, fedélzeti és repülőtéri kulisszatitkok, pilótagenerációk, nem hétköznapi karrierek, historikus repülőgépek és heroikus értékmentések egyaránt feltűnnek a kétórás összeállításban.

A film mintegy 40 szereplője a légiközlekedés elhivatott megszállottja, akik nemcsak hivatásukról, hanem magukról is mesélnek a dokumentumfilmben – olvasható a közleményben.

Az Évszázad a magasban premier előtti bemutatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dísztermében volt.

A film elkészítését a Budapest Airport, az Aeroexpress, a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft és a Wizz Air támogatta.

 

(Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.