Egy kolosszális tengeri szörny koponyáját tárták fel a közelmúltban Dorset partjainál

Óriási plioszaurusz koponyát fedeztek fel a brit jura partoknál.

 

 

Egy kolosszális tengeri szörny koponyáját tárták fel a közelmúltban Dorset partjainál. A koponya egy kegyetlen plioszauruszé volt, amely 150 millió évvel ezelőtt járta az ősi óceánokat. Az új, kétméteres fosszília vélhetően az egyik legteljesebb példány, amelyet valaha találtak, és új ismeretekkel szolgálhat erről az ősi ragadozóról.

Steve Etches helyi paleontológus „az egyik legjobb fosszíliának nevezte, amivel valaha dolgoztam”, kiemelve páratlan teljességét: az alsó állkapocs és a felső koponya még mindig összeilleszkedik.

A hatalmas koponya, amely hosszabb, mint a legtöbb ember magassága, 130 borotvaéles fogat mutat, amelyek halálos harapásra képesek. A 10-12 méteres hosszúságával a plioszaurusz egy domináns csúcsragadozó volt, amelyet gyakran hasonlítanak egy víz alatti T. Rexhez.

A kövületet az Egyesült Királyságban, a dorseti Kimmeridge-öböl közelében fedezték fel, és a megtalálásához Phil Jacobs és Steve Etches rajongók egy rögtönzött hordágyat készítettek, hogy biztonságba helyezzék a nehéz ormányt. Egy drónos felmérés azonosította a sziklák melletti helyszínt, ami a 15 méteres sziklán való leereszkedéssel járó, kényes kiemelési folyamathoz vezetett.

A tudósok a rendkívüli felfedezéstől új ismereteket várnak a plioszaurusz életmódjáról és uralmáról. Prof. Emily Rayfield paleobiológus már megvizsgálta a koponyát, betekintést engedve a plioszaurusz erőteljes harapási és táplálkozási stratégiájába.

A koponya jellegzetességei, mint például az ormányon található apró gödrök és a harmadik szemnek szánt lyuk, fokozott érzékszervekre utalnak, ami segíthette a zsákmány felismerését és a zavaros vizekben való tájékozódást.

Etches azt tervezi, hogy a koponyát a kimmeridge-i múzeumában állítja ki, hangsúlyozva, hogy a gyorsan erodálódó sziklafal miatt sürgős a kitermelés befejezése. Szerinte ez egy “egyszer az életben adódó lehetőség” arra, hogy még többet feltárjunk erről az ősi tengeri szörnyetegről, mielőtt az idő erői elvesztik.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.