Az ÉVOSZ a főváros közlekedési intézkedéseit teszi felelőssé az építőipari áremelkedésekért

A budapesti közlekedési intézkedések negatív hatásaira, a többi között az építési területek megközelítésének nehézségeire és az építési-kivitelezési munka drágulására hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán, a fővárosi kerékpárutak fejlesztési programjának felfüggesztését és felülvizsgálatát kérve a főváros vezetésétől.

 

 

Az ÉVOSZ közleményében azt írta: fokozatosan ellehetetleníti a kiszámítható építési-kivitelezési munkát, megnehezíti az építőipari szolgáltatások teljesítését és tovább növeli a kivitelezési árakat a fővárosi kerékpársávok létesítése és a pesti alsó rakpart időszakos lezárásai.

Rámutattak arra, hogy a fővárosi intézkedések miatt csökken a meghatározó közlekedési utak áteresztőképessége és nehezebbé válik a közlekedés.

Az önkormányzati rendelkezések miatt nem lehet az építési-felújítási területeket célirányosan megközelíteni, és sokszor kerülőutakra kényszerülnek a munkásokat és az építőanyagokat szállító járművek – tették hozzá.

A szakszövetség kiemelte: vannak olyan belvárosi útszakaszok, amelyek térségében a kivitelezők nem szívesen vállalnak munkát, illetve felárral dolgoznak.

Az ÉVOSZ a fővárosi kerékpárutak fejlesztési programjának felfüggesztését, és annak felülvizsgálatát kéri a főváros vezetésétől, hogyan lehet biztosítani a gazdasági élet szereplői részére az utak megfelelő áteresztőképességét.

A közlemény szerint Koji László, a szervezet elnöke a berlini tapasztalatokat és intézkedéseket ajánlja az érintettek figyelmébe.

Berlinben 2023 júniusában átmenetileg leállítottak minden kerékpárút-építést, a már elkészült bővítési terveket pedig ideiglenesen nem lehet megvalósítani, ha annak eredményeként elvész akár egy közlekedési sáv vagy egyetlen parkolóhely is – ismertették a német példát.

Hozzátették, hogy a berlini városvezetés elrendelte: különösen a főbb közlekedési útvonalakon kell biztosítani a napi ingázók, a gazdasági élet és az áruszállító vállalkozások számára, hogy azokat változatlan áteresztőképességgel használhassák.

Az ÉVOSZ felajánlotta tagszervezetei szakmai közreműködését a fővárosi közlekedési helyzet enyhítését szolgáló alternatív megoldások építészeti megtervezéséhez, logisztikai rendszerének újragondolásához, aktualizálásához.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.