450 millió forintra pályázhatnak a nemzetiségi civil szervezetek

A nemzetiségi civil szervezetek tevékenységének támogatására 450 millió forintot biztosít a kormány 2024-ben. A pályázatokat szeptember 28-ig lehet beadni – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Pécsen.

 

 

Soltész Miklós a Collegium Croaticum Horvát Szakkollégium kormányzati támogatással megvalósult pécsi épületének átadóünnepségén elmondta: a keretösszeg a nemzetiségek hagyományainak fenntartását, anyanyelvük megőrzését, kulturális céljaik megvalósítását is szolgálja.

Kiemelte: a rendelkezésre álló forrásból egy jelentős összeget kizárólag hangszerek és fellépő ruhák vásárlására biztosít a kabinet, e célra negyvenmillió forint áll rendelkezésre. Soltész Miklós közölte: az elmúlt bő egy évtizedben több mint 4 100 sikeres pályázat valósult meg, a magyar kormányzat pedig ezeken keresztül 4,1 milliárd forinttal tudta támogatni az országban élő nemzetiségiek tevékenységét.

Kitért rá: a kabinet támogatásával Pécsen a horvát nemzetiség oktatási intézményeket, színházat, tudott felújítani, így a magyarországi horvátokat az óvodás kortól egészen a felnőtt korig támogatják kultúrájuk, identitásuk megőrzésében, s abban, hogy szolgálhassák saját közösségüket.

Közölte: a kormány jó szívvel támogatja a nemzetiségek céljait, ugyanis az általuk elképzelt és megvalósított beruházások nemcsak a nemzetiségeket, de a településeket is szolgálják. Utalt arra, hogy a projektek részeként a nemzetiségek rossz állapotban lévő, romos épületeket is felújítanak, bocsátanak közösségi célokra.

Az államtitkár az eseményen méltatta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök tevékenységét azért, amiért az általa vezetett kormány nagy hangsúlyt fektet a Magyarországon élő horvátok céljainak támogatására.

A magyar felsőoktatásban részt vevő horvát nemzetiségű hallgatók kollégiumi elhelyezését szolgáló létesítmény átadásán Zvonko Milas, a Határon Túli Horvátok Központi Hivatalának államtitkára ismertette: egy korábbi óvoda épületének átalakításával alakították ki a kollégiumot, amelyben már ősztől nyolc magyarországi horvát fiatalnak biztosítanak otthon, amíg ők a pécsi egyetemen felsőfokú tanulmányaikat végzik.

A beruházást méltatva kiemelte: a kollégium komoly segítséget jelent a magyarországi horvát fiataloknak abban, hogy kiváló oktatásban, magas színvonalú képzésben részesüljenek, így sikeres életet, karriert tudjanak megalapozni.

A pécsi belvárosban található, a magyar kormány támogatásával létesült Collegium Croaticum Horvát Szakkollégiumban a kétágyas szobákhoz saját fürdőszoba tartozik, az épületben pedig felszerelt tanulószoba szolgálja a hallgatók felkészülését és közösségi rendezvényeik lebonyolítását.

A Collegium Croaticum Horvát Szakkollégium a magyarországi horvát nemzetiség hagyományaira, az önkormányzatiság elvére és a szakkollégisták öntevékenységére épülő tehetséggondozó szervezet, melynek fő célja a társadalmi felelősségvállalásban élenjáró, szakmailag felkészült horvát értelmiségi fiatalok szakmai fejlődésének segítése.

A szakkollégium további célja, hogy saját szakmai program kidolgozásával magas szintű, minőségi szakmai képzést nyújtson, segítve a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozását, közéleti szerepvállalását, az értelmiségi feladatokra történő felkészülés tárgyi és személyi feltételeinek megteremtését, a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség nevelését – olvasható az intézmény weboldalán.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.