A magyar film napja – A legújabb filmek és klasszikus alkotások tekinthetők meg a mozikban és otthon a hétvégén

A legújabb filmek és klasszikus alkotások tekinthetők meg a mozikban és otthon a hétvégén. A Filmio felületén csütörtöktől vasárnapig közönségszavazás útján kiválasztott öt magyar alkotás nézhető ingyen, megnyílik továbbá a Nagylátószög című virtuális kiállítás, mely elsőként ad átfogó képet a magyar film múltjáról.

 

 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) közleménye szerint idén már 122. éve annak, hogy bemutatták az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképet, A táncz című ismeretterjesztő filmet. Az NFI kezdeményezésére ezért minden évben április 30-án a magyar filmet ünnepeljük, amelyhez évről évre egyre többen csatlakoznak, ennek köszönhetően országszerte több napon át nézhetünk magyar filmeket a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik kínálatában is.

„A magyar film világsikerének titka ma is és 122 évvel ezelőtti indulásakor is a személyesség, alkotóink elképesztő tehetsége, határtalan kreativitása, szakembereink kitűnő tudása, közös történeteink és a mindent átszövő humor” – idézi a közlemény Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét.

Az ünnep alkalmából a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión vasárnap estig ingyenesen nézhető öt kiváló magyar film, amelyeket a nézők választottak online szavazás útján. A nagyszámú beérkezett szavazat alapján a közönség kedvencei az elmúlt évekből az Anyám és más futóbolondok a családból; a Kék róka; az Isten hozta, őrnagy úr!; a Moszkva tér; valamint a Werckmeister harmóniák című filmalkotások – olvasható az összegzésben.

A tájékoztatás szerint csaknem 100 klasszikus és új magyar film lesz látható az ünnep alkalmából a közmédia csatornáin, az RTL és TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Prime-on, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornán. Az ünnepi felhozatalban szerepel egyebek mellett Bacsó Péter legendás A tanú című filmje, valamint Kovásznai György 1979-es animációs filmje, a Habfürdő is.

Először lesz látható televízióban a Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült vígjáték, a Szia, életem!; valamint több tévécsatorna is műsorára tűzi továbbá a Cserhalmi György főszereplésével 1982-ben készült Dögkeselyű című bűnügyi drámát. A közelmúlt kedvencei közül többek között az Apró mesék, a Drakulics elvtárs, valamint a Toxikoma című filmeket tűzik műsorra – írják.

A streaming felületeken is régi kedvencek és újdonságok egyaránt várják a nézőket: a Cinego-n az elmúlt év legsikeresebb hazai mozifilmjei mellett látható Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmje, az HBO Max-on pedig a többi között Wéber Kata és Mundruczó Kornél Evolúció című produkciója. Az RTL+-on egész áprilisban a hazai filmeké a főszerep a magyar film napja alkalmából, hiszen olyan újdonságokkal bővült a kínálat, mint A feleségem története, április 30-tól pedig a Nemes Jeles László által rendezett Napszállta című kosztümös dráma is reklámmentesen streamelhető – olvasható a közleményben.

Az ünnep alkalmából a mozik is különleges ajánlatokkal készültek. A Cinema City pénztárainál egész hétvégén kedvezményes áron lehet a legújabb hazai mozifilmeket megnézni, az Uránia Nemzeti Filmszínház mindhárom termében pedig kizárólag magyar filmeket lehet látni. A fővárosi art mozikban a nemrég bemutatott sikerfilmek mellett a közelmúltban felújított klasszikusokat, valamint olyan alkotásokat lehet megtekinteni, amelyeket nagyvásznon rövid ideig vagy egyáltalán nem lehet látni.

Az összegzés kiemeli, hogy április 30-án debütál a Nemzeti Filmintézet Nagylátószög – 120 éves a magyar film virtuális kiállítás, amely átfogó képet ad a magyar film gazdag történetéről. A Ludwig Múzeumban 2021-ben megrendezett filmtörténeti kiállítás online térbe költöztetett verziójában a teljes múzeumi anyag megtekinthető interaktív módon.

Az összesített filmprogramwww.magyarfilmnapja.hu weboldalon érhető el – áll a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.