Elkezdődött a nyári időszámítás

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik, így 2023-ban ezen a héten, március 26-án kell átállítani az óráinkat. Hajnal 2-kor előrefelé, hajnal 3-ra tekerjük a mutatót.

 

 

Ami azt is jelenti, hogy 1 órával kevesebbet aludhatunk.

 

Az idei téli óraátállításkor pedig október 29-én vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára.

 

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás.

Az Európai Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra, ezután több óraátállítás nem lesz – bár ezt a határidőt is már többször kitolták.

Mégis, ha nem szól közben semmi, ez lehet az egyik utolsó óraátállítás, amit átélünk. Valószínűleg sokan várják már az óraátállítás eltörlését, hiszen korábbi felmérések alapján 10-ből 9 magyar megszüntetné a kétféle időszámítást.

 

 

oraatallitas_ido_ora

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.