Sütés-főzés kreatívan – LASAGNE, ahogy én készítem: hús nélkül

(Budaörs, 2023. március 26. – Budaörsi Infó) Nagyon szeretem az olasz konyhát, aminek az egyik remekműve a krémes, sajttal összesült, illatos rakott tészta – a lasagne. Az eredendően darált húsos rakott tésztát én hús nélkül készítem, illetve előfordul, hogy spenóttal.

 

 

Hozzávalók:

1 doboz lasagne tészta lapok

1 üveg (0,5 dl) paradicsomszósz

2 db répa / 1 kicsi vöröshagyma

300 g szeletelt sajt

3 evőkanál olívaolaj

fűszerek: 1-1 kiskanál oregánó, kakukkfű, friss bazsalikom, só

 

 

lasagnerecept (7)

 

Besamelhez: 

60 g liszt

60 g vaj

7 dl tej

só, szerecsendió

 

 

lasagnerecept (5)

 

Elkészítés:

Elsőre talán bonyolult a sok hozzávaló miatt, de igazából csak 4 lépésből áll a lasagne elkészítése: 1 – paradicsomos ragú készítése; 2 – besamel készítése; 3 – hozzávalók rétegezése, és 4 – összesütése.

 

Ragú készítése: a hagymát apróra vágom, a répát lereszelem és olívaolajon megpirítom, rászórom a fűszereket, és azt követően felöntöm a paradicsomszósszal, sózom és összeforralom pár perc alatt. A fűszereket nem sajnálom, az nagyon kell hozzá! A legfinomabb friss bazsalikommal.

 

 

lasagnerecept (6)

 

Ha húsosan gondolom elkészíteni, akkor az első lépésnél a darált csirkemell húst hagymán megpirítom, és aztán öntöm fel a paradicsomszósszal, majd puhára főzöm. Így persze hosszabb az elkészítési idő. (Az eredeti olasz recept 3 órás főzést ír elő marhahússal. Kinek van erre ideje!?)

 

Besamel: amitől ez a rakott tészta olyan különleges lesz! Egy lábasban felolvasztom a vajat, rászórom a lisztet, összekeverve hevítem kicsit, majd a tűzről leveszem és fokozatosan hozzáadom a tejet, és csomómentesre keverem. Végül pár perc alatt felforralom, és sóval, jó sok friss szerecsendióval ízesítem (borsot nem használok, de aki szereti az tegyen bele egy keveset).

A tepsi aljára elsőként egy adag ragút terítek szét, melyre jöhet az első sor tésztalap, amit gazdagon megkenek besamellel, ráfektetem a szeletelt sajtotokat (reszelni is lehet rá), végül paradicsomos ragúval kenem meg. Erre jöhet egy újabb tésztalapsor, és ismétlődik az egész: besamel, sajt, ragú…

 

 

lasagnerecept (3)

 

Négy rétegben szoktam rakni és az utolsó tésztarétegre már csak besamel és sajt kerül. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sütöm.

Felvágva pompás látvány, illatos, krémes, és isteni finom. Érdemes kipróbálni a paradicsomos ragú helyett sűrű spenót főzelékkel rétegezve is, úgy is briliáns!

 

Jó étvágyat,  Szilvi

 

 

 

lasagnerecept (1)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.