Mi számít lopásnak?

(Budaörs, 2022. szeptember 17. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Szóba került a hozzászólásokban, hogy újra és újra elő kellene venni a régi témákat, mert attól, hogy írtam valamiről öt vagy kilenc éve, még újra aktuális lehet azoknak, akik nem olvasták azt annak idején. Mostanában kialakult a hozzászólásokban a vita, hogy mi számít lopásnak. A definíció roppant egyszerű, csak sajnos sokaknak nem tetszik.

 

 

Lopás az, amikor nem fizetsz valamiért, amit annak a tulajdonosa, legyen az materiális vagy szellemi termék, pénzért akar eladni. Ennyire egyszerű, minden más csak önigazolás.

Ha nem fizetsz a boltban egy csokoládéért vagy mobiltelefonért, hanem inkább a zsebedbe csúsztatod, az lopás.

Ha nem fizetsz egy online tanfolyamért vagy könyvért, amiért annak a szerzője pénzt kér és esze ágában sincs ingyen adni, az lopás.

Ne gyere azzal, “hogydehátatörvénynembünteti”, mert a házasságtörtést sem bünteti a törvény és önmagában a hazudozást vagy más becsapását sem. Ennek ellenére még az is tudja, hogy rosszat csinál, aki ilyeneket művel. Persze az önfelmentés itt is működik, mert az asszony tehet arról, hogy megcsaltam, meg az a másik nő, mindenki hibás, csak én nem, de attól, hogy meg akarod magyarázni a bizonyítványod, attól még te követted el.

Ugyanígy lopás, ha például diákbérletet veszel, pedig nem is vagy diák. Amit te „megspórolsz”, azt majd a többi adófizető fogja állni.

Tudom, hogy ezek a dolgok túl egyszerűek, de ez van.

Amilyen mértékkel te mérsz, olyannal mérjenek neked is. Ha te ingyenélősködni akarsz mások által létrehozott szellemi javakon, legyen az számítógépes játék, könyv, videóanyag vagy bármi, akkor mosolyogva tűrjed, ha a főnököd hónap végén fizetés helyett kidob és nem fizeti ki azt, amire azt gondoltad, hogy te megdolgoztál érte, neked az jár.

Mit vagy úgy odáig? Ez a hónapod így-is úgy is eltelt volna, nem tök mindegy, hogy kapsz-e érte fizetést? Ja, hogy most kevesebb pénzed van? Képzeld, annak is, akinek elloptad tegnap az online tanfolyamát a torrentről. Mert ilyen kisstílű vagy. „Hogyan legyünk sikeresek” tanfolyamokat nézel, de fizetni nem akarsz érte.

Tudod minek hívják az ilyen embereket? Igen, annak.

 

 

penz (3) forint gazdasag fizetes

 

Tudom, hogy most megbántom a kis lelkedet és tudom, hogy most felháborodsz és dühösen fogsz száz hozzászólást írni, hogy te nem vagy az, és a lopás egyébként sem lopás, ha te követed el, csak akkor az, ha téged lopnak meg.

Filmeket és zenéket lopsz, mert smucig vagy előfizetni streamingre vagy online tékában fizetni egy ezrest egy-egy filmért, de húsz-harmincezret gond nélkül elversz egy hétvégén szórakozásra.

A Sziget fesztiválra nem volt sok a százezer egy hétre, de nehogymá’ pénzt adjál azért, amit el is lophatsz. Mert a törvény nem bünteti és különben is benne van az üres CD árában. Ja, mikor vettél utoljára üres CD-t? Hét éve? Mikor vettél bármit, aminek az árában be van építve a jogdíj? Mennyit fizettél ezen a címen és mennyi értékben töltöttél le mindenfélét? Ugye, hogy köszönőviszonyban sincsenek egymással? Akkor megállapíthatjuk, hogy ez is csak szerecsenmosdatás és ezt te is tökéletesen tudod.

 

 

sziget2018 (95)

 

Ki mondta neked, hogy neked még ma kell azzal a játékkal játszani, ami most jött ki és 25 ezer forintba kerül? Játsszál vele három év múlva, amikor majd háromezer forintért is odaadják, vagy akár ingyen is.

Ki mondta neked, hogy neked ma kell megnézni a legújabb mozifilmet? Várjál egy évet és fenn lesz valamelyik streamingszolgáltatónál és ott meg tudod nézni plusz költség nélkül.

Egy filmen kb. 1500 ember másfél évig dolgozik és nem azért, hogy te letöltsd ingyen valahonnan. Ha jó a film, fizesd ki az árát. Ha nem jó, akkor ne is nézd meg. Ha jó, de nem akarsz fizetni (lásd még ingyenélő), akkor bírd ki, hogy nem nézed meg. Vagy majd akkor, ha már valamelyik streamingszolgáltatónál fenn lesz.

De próbálj meg akárcsak egy videótanfolyamot összerakni, vagy írni egy könyvet. Egyből rájössz, hogy mennyi munka van mögötte.

 

 

penz

 

Ki mondta neked, hogy ha neked sok húszezer forint kiadni bármiért is, akkor játékkal vagy filmnézéssel kell elbaltázni az idődet?

Ha nincs néhány ezer forintod Spotifyra vagy Netflixre, akkor ne is szórakozással töltsd az időt, mert nagyon nagy a baj.

Egyébként ha mersz magaddal őszinte lenni, mennyit költöttél el magadra az elmúlt hónapban, ami nem volt létszükséglet? McDonald’s, új ruha, eau de toilette, péntek esti szórakozás, új telefon, chips, latte kávé a munkahelyi büfében és hosszan tudnám sorolni. Ha háromezer forintnál többet, akkor ne hazudj magadnak, hogy pont Spotifyra nincs pénzed. Van pénzed, de amíg lehet lopni a zenét és a filmeket, inkább új mobilt veszel magadnak. Minden más csak mellébeszélés.

Hadd adjak egy tippet: ha a mobilt is ellopnád, még többet spórolnál. Ha a számítógépet is lopnád, nem csak a Windowst, azon is többet nyernél. Ki lehet dumálni magadnak azt is, ha a számítógépet lopod, az emberek önfelmentésből csillagos ötösök.

„A mások által készített szellemi tulajdon közkincs, ezért természetes, hogy ingyen töltöm le”. Ez nem más, mint egy önigazoló hazugság. Minden fizikai és szellemi tulajdon azé, aki létrehozta vagy megvásárolta. Pont. Ha ő pénzt kér érte, akkor vagy kifizetem, vagy keresek másik alternatívát, vagy lemondok róla.

„Miért fizessek a Microsoftnak vagy a Netflixnek, nekik több pénzük van mint nekem.” Nem attól lopás a lopás, hogy szegénytől vagy gazdagtól lopsz-e.

„Azért lopom a Windowst, mert sokat kérnek érte. Ha olcsón adnák, megvenném.” Nem te döntöd el, hogy mennyibe kerül a boltban a Pick szalámi. Ha drágállom és úgy lopom el, akkor az már nem is lopás, hiszen drága volt, csak az a lopás, ha éppen akciós volt és úgy lopom el.

Ha drága a Windows, barátkozz meg a Linux-szal, az ingyen is elérhető. Ha nem akarod, vegyél inkább olcsóbb videókártyát és abból ki is jön a Windows ára. (Ahogy már említettem, lophatsz videókártyát is, mert olyan mindegy.)

De nem akarom tovább ragozni.

S nem is akarok feletted ítélkezni, mert nekem aztán pont tökmindegy, mit csinálsz. Csak nevezzük nevén a dolgokat. Ha csak néhány tucat ember lesz ingyenélőből mások szellemi munkáját megbecsülő polgár, már megérte megírni a cikket.

Az igazság fáj és most nagyon eltalálva érzed magad. Fel is vagy háborodva rendesen, alig várod, hogy kidühöngd magad a hozzászólásokban és megmagyarázd, hogy ha te csinálod, akkor az nem is lopás. (Az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég, ugye.)

De arra kérlek, egy kicsit gondolkodj el. Nem kell még magadnak sem beismerni, hogy amit eddig csináltál az nem helyes, de legalább gondolkodj el rajta.

Köszönöm.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.