Telelj délen, nem sokkal drágább, mint a fűtésszámlád

(Budaörs, 2022. szeptember 11. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Írtam öt éve arról, hogy a telet akár egy olcsóbb déli országban is átvészelheted, különösen, ha a munkád megengedi a távmunkát, nem drágább ott egy hotelben, mint itthon az albérletben.

 

 

A mostani rezsiár-emelkedéssel ez még inkább igaz lehet. Ahogy kinéznek a dolgok, már a hétszeresére emelkedő gázár sem tartható sokáig, azóta még magasabbra nőtt a gáz és az áram piaci ára is.

Nagyon sokan laknak hatalmas, rosszul szigetelt házban, jellemzően idősebbek, ahol a gyerekek már elköltöztek, de még nem adták el az ingatlant és a mostani rezsiárak és felújítási árak mellett nem is fogják egyhamar eladni.

Ha megtehetik, nekik is alternatíva lehet egy külföldi telelés, ha nem sokkal drágább, mint a fizetendő rezsidíj.

Most is a booking.com-on nézelődtem, egy teljes januári hónapra két személy részére. A kiválasztott célállomás Hurghada, Egyiptom, de természetesen rengeteg másik helyet is kereshetsz Dél-Portugáliától Thaiföldig.

A retúr repülőjegy Bécsből két embernek jelenleg szűk 600 euró, a két vízum 50 dollár/euró. (Vannak ennél olcsóbb jegyek, de isztambuli átszállással, éjszakai indulással, stb. Ha van kedved, játszhatsz a dátummal is, mert másik napon visszafelé valószínűleg van közvetlen járat is, olyan, ami nem kora hajnalban indul.)

 

 

nyaralas

 

Kötni érdemes még egy utasbiztosítást is, Egyiptomba 31 napra két embernek most még 42 ezer forint, hamarosan ennél 20%-kal olcsóbb lesz. (Ennél hosszabb időtávra ott vannak a bankkártyák mellé köthető utasbiztosítások, de figyelj oda, hogy legalább 50 milliós biztosítási limit legyen a biztosításodban. S azokat nem lehet kiterjeszteni gyerekekre vagy házastársra, azt se felejtsd el.)

Szállásból rengeteg típus közül válogathatunk, ellátás nélküli apartman a belvárosban vagy all-inclusive sokcsillagos hotel a tengerparton, messze a belváros zajától. Az étkezést olcsón megúszod az itthoni árakhoz képest akkor is, ha nincs ellátás a szoba árában.

Nézzünk néhány kiragadott példát a több mint hétszáz ajánlatból:

Január hónapra az egyik olcsó ajánlat egy 25 négyzetméteres belvárosi (valószínűleg) szoba erkéllyel, két ember számára 94 ezer forint bruttó, reptéri transzferrel, viszonylag jó értékeléssel, 350 méterre a szabadstrandtól.

Önálló stúdió 50 négyzetméter, három ággyal, wi-fivel alig drágábban: 105 000 Ft.

Kétszobás, modern, európai minőségű lakás a hotelnegyed sétálóutcáján: 280 100 Ft.

Kifejezetten külföldieknek épült apartmanház a tengerparton, magas értékeléssel, alig több, mint napi tízezer forintért két személy részére. (Itt valószínűleg európai szomszédjaid lesznek, messze a helyi lakosok által lakott részektől): 319 880 Ft.

Ha négycsillagos, teljes ellátású hotelszobát szeretnénk, akkor sajnos nagyot ugrik az ár az eredeti, 2017-es cikkhez képest, ennek a legkézenfekvőbb oka, hogy 2017-ben 270 forint volt egy amerikai dollár, most pedig 410 forint felett van. Erre jön még rá öt év inflációja és az elszállt élelmiszerárak. De még így sem annyira horror az ár teljes ellátás (beleértve a takarítást is) mellett, fejenként szűk félmillió forint. Persze ez már olyan kategória, amit lényegesen kevesebben engedhetnek meg maguknak. 986 680 Ft.

 

nyaralas

 

Egy kiragadott példa egy másik felkapott téli úticélból: önálló, 50 négyzetméteres apartman a Kanári szigeteken nagyon jó értékeléssel, a part (de nem a strand) közelében: 343 330 Ft.

Ennyiből is látható, hogy ha olcsóbb valószínűleg nem lesz, ha fűtés helyett inkább délre költözöl, de sok esetben nem annyival drágább, hogy ne legyen érdemes elgondolkodni azon, hogy itt hagyod az európai telet. Ha bérled a lakásodat és nem annyira jó áron, akár felmondani is érdemes lehet és több hónapra elköltözni a téli hónapokban.

Természetesen gondold át, hogy hová költözöl, nézd meg alaposan a kiválasztott ingatlant, olvasd el tüzetesen az értékeléseket és ne várj csodát havi 90 ezer forintért. A 300 ezres lakás kint is lényegesen jobb és jobb környéken is van, mint a 70-90 ezer forintos.

Ha te már teleltél hasonló módon külföldön, várjuk a tapasztalataidat, legyenek azok pozitívak, negatívak vagy akár vegyesek.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.