Zivatarokkal érkezik a hidegfront, de az alföldi területeken még marad a kánikula

Zivatarokkal érkezik a hidegfront, de az alföldi területeken még marad a kánikula – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében.

 

 

A meteorológiai szolgálat zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Mint kiemelték: az északnyugati felől érkező hidegfront hatására először a Dunántúl északi és nyugati felén várhatók záporok, zivatarok. A nap folyamán egyre többfelé lehet majd számítani zivatarra, legnagyobb eséllyel és legnagyobb számban a dunántúli területeken, valamint az Északi-középhegység térségében. A zivatarokat intenzív csapadék (10-20 milliméternyi, a Dunántúl délnyugati felén akár 20-30 milliméternyi eső), viharos széllökés és jégeső kísérheti.

A hidegfront hatására kedden az alföldi területekre korlátozódik a hőség, ott a napi középhőmérséklet általában 25, de a dél alföldi területeken 27 Celsius-fok körül alakulhat.
Így a hőség miatt Békés és Csongrád-Csanád megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint kedden a maximumhőmérséklet az ország északnyugati felén 25 és 32, a délkeleti felén 32 és 38 fok között valószínű. Késő estére 20 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

A következő napokban még továbbra is többfelé lehetnek 35 fok körüli csúcsértékek. A hétvégén várható hidegfront hatására mérséklődik tovább a kánikula.

Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.