Az összes rákos megbetegedés körülbelül 6%-át a HPV okozza – Fontos a megelőzés

(Budaörs, 2022. július 5. – Budaörsi Infó) Az összes rákos megbetegedés körülbelül 6%-át a HPV okozza – hívja fel honlapján a figyelmet az egyik budaörsi háziorvos. Ráadásul a HPV-okozta daganatok 30%-ban a férfiakat érinti – jegyzi meg. Ebből is látszik mennyire fontos a megelőzés.

 

 

A háziorvos felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára az összegyűjtött tudnivalókkal, részletekkel és teendőkkel:

 

Mik is ezek a betegségek?

Nők esetében a HPV által okozott (nem csak rosszindulatú) betegségek: nemi szemölcsök, méhnyakrák, hüvely- és szeméremtesti rák, középgarat rák, légúti visszatérő jóindulatú polipszerű eltérések, míg férfiaknál: nemi szemölcsök, péniszrák, végbél körüli daganatok, légút visszatérő jóindulatú polipszerű eltérések. 

A fertőzés sokszor tünetmentes, a férfiak hordozóként megfertőzhetik partnereiket. Míg nőknél HPV-szűrés és rákszűrés elérhető, addig férfiak számára nem létezik HPV szűrési módszer.

 

 

Kiket is érdemes oltani?

1. Azokat, akik még nem éltek szexuális életet (13 év, 7. osztály, jelenleg a lányoknál kötelező, fiúknál 2020 óta választható oltás, iskolában szervezik, oltják kampányszerűen)

2. Az oltási programból kimaradt nőket (21 év feletti nők)

3. Az oltási programból kimaradt fiúkat, férfiakat 

4. Kiemelten fontos: korábbi HPV fertőzötteket (az újrafertőzés lehetősége fennáll)

5. Szintén nagyon fontos: méhszáj betegség miatt már műtött nőket. 

 

Gyakorlatilag mindenkinek ajánlott ez az oltás (aki még nem kapott) – hívja fel a figyelmet az orvos, ugyanis mindkét nem oltása lehetőséget biztosít a HPV teljes eliminációjára.

 

Az ECCO (Európai Rák Szervezet, European Cancer Organization) 2019-ben megfogalmazott célkitűzése, hogy néhány évtizeden belül felszámolják a méhnyakrákot és a HPV okozta többi daganatot.

A WHO ajánlása alapján ennek a célnak a megvalósításához 3 fő lépésen át vezet az út.

2030-ig minden európai ország nemzeti immunizációs programjában be kellene vezetni mindkét nem, a lányok és a fiúk HPV elleni oltását, és mindkét nem esetében el kellene érni a 90%-os átoltottságot, valamint a nők legalább 70%-ának kellene rendszeresen, legalább 5 évente HPV-szűrésen részt vennie.

 

 

who_logo

 

A férfiak/fiúk oltása hozzájárul a nők védelméhez. Az oltásnak a méhnyakrák csökkenésén  kívül várható további hozadéka a fej-nyaki daganatok előfordulásának csökkenése is.

 

 

Hogyan kell ütemezni az oltást?

15 éves kor alatt 2 db, fölötte 3 oltást kell alkalmazni.

 

 

Az oltás hátránya a magas ára (jelenlegi kb. 56 ezer Ft), jegyzi meg az orvos – érdemes tehát megragadni az iskolában felajánlott ingyenes lehetőséget.

 

A honlap Skóciát hozza fel jó példának, ahol csak a lányok oltási programjának köszönhetően 10 év alatt 89%-kal csökkent a súlyos méhnyaki rákmegelőző állapotok és rákok száma.

 

 

Az oltás alkalmazása

Vényköteles, bármelyik orvos (így a háziorvosok is) felírhatja, beadhatja.

 

 

További informálódási lehetőségként ajánl a honlap hasznos weboldalakat is a témában:

www.hpvdoktor.hu

www.hpvoltas.com

 

További hasznos linkeket ide kattintva találnak.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.