A madármentő segít – Mire kell télen odafigyelnünk

(Budaörs, 2022. február 16. – Budaörsi Infó)  Szakértői cikksorozatunkban Berta Katalinnal – a madármentés elkötelezett híve, a Fióka- és madármentés tagja – ebben a hónapban arról beszélgettünk, hogy hogyan lehetünk tollas barátaink segítségére a hideg időben. Ha további kérdéseik lennének a témával kapcsolatban, írjanak bizalommal szerkesztőségünkbe (budaorsiinfo@gmail.com).

 

 

A téli szezonra alapvetően igaz, hogy azok az állatok, akik a városon kívül élnek, behúzódnak az ember közelébe. Na, nem azért, mert annyira megkedvelnek bennünket, hanem számítanak az ember közelében található élelemre. Ez a szomszédság a számukra nem mindig szerencsés, hiszen az ember a legkevesebb esetben nézi jó szemmel ez az új viszonyt. Főleg varjakkal, énekesekkel, verebekkel, rigókkal, cinegékkel, őszapókkal és az őket szelektáló karvallyal találkozhatunk a madáretetők környékén. A galambok, gerlék megszokott vendégek már, így az ő közelségük nem újdonság.

 

Van Budaörsön védett fészkelő helyük valahol a madaraknak?

A védett madaraknak a fészkelőhelye is védett, valamint a Budaörs környékén található természetvédelmi területeken minden védett. A sziklás Kő-hegyre, a Csíki-hegyekre, annak erdeire, kopár oldalainak jellemző fajai az ölyvek, egerész ölyv, gatyás ölyv, darázs ölyv és kígyász ölyv is megtalálható itt. Pár évvel ezelőtt vándorsólyomra jellemző préda maradványokat is találtak a Szekrényes-sziklán. De Budakeszi határában fészkelt uhu, amely Európa legnagyobb bagolyfaja, igazi kuriózum!

 

Több helyen befagy a víz, mit tudunk tenni, ha azt látjuk, hogy pl. belefagyott a madár lába?

Minden bajbajutott védett állat esetén a protokoll a következő: először a Kormányhivatalt és Nemzeti Parkot kell értesíteni, róluk azonban tudni kell, hogy határidővel dolgoznak és bár állami szervek, sok esetben később reagálnak, mint esetleg a vadállatok mentésére szakosodott civil szervek.

 

Milyen állatok kerülhetnek még mentésre a téli szezonban?

Gyakoriak az enyhébb napokon felébredő denevérek, akik aztán a hidegben vagy nem találnak vissza a telelőhelyre, vagy valami más okból földre kerülnek. Ugyanígy fordulnak elő sünök, akik a hirtelen beállt hidegben még nem kerestek téli helyet vagy megzavarta valami a téli álmukat. Ugyanez igaz a mókusokra is.

 

 

Berta Kata

Berta Kata

 

 

Mit tegyünk, ha kihűlt madarat találunk?

Amíg egyik kezünkkel madármentőt keresünk, addig tegyük az állatot dobozba és vigyük be a melegbe. Itatni, etetni, megtömni tilos!

Járjunk el a mentő által mondottak szerint, ha nem érünk el senkit, védett állat esetében fel lehet keresni az állatkerteket, vagy a vadasparkokat. Az interneten megtaláljuk a Nemzeti Parkok őrszolgálatának ügyeleti számát is.

Az egyéb állatmentő szervezetek mellett a Fióka- és Madármentés csapata is elérhető online.

 

Február és márciusban hogyan tudunk a madaraknak segíteni? Etessük őket? Esetleg madárfajonként más eleségre van szükségük?

Alap élelmiszer télen az úgynevezett téli magkeverék. Ez kölesből, szotyiból, zabból, búzából, vörös lencséből állnak. Rakhatunk még ki cinkegolyót, nem sózott szalonnabőrt, almaszeletet, szárított lisztkukacot, dióféléket. Fontos az ivóvíz kihelyezése is, ezt gyakran kell cserélni a madaraknak.

Ezt az etetést márciusig, akár áprilisig is folytathatjuk attól függően, hogy milyen az időjárás. Hiába melegszik fel egyik hétről másikra az időjárás, a táplálék rovarok és a magok nem jelennek meg ugyanilyen gyorsasággal.

 

Minden madárfészekre vigyáznunk kell?

Igen. Ez egy olyan fogalom, amit az ember hozott létre. A természetben nincs olyan, hogy káros, minden élőlénynek, fajnak megvan a szerepe, a jelentősége. Arról meg végképp lebeszélnék mindenkit, hogy random fészkeket elpusztítson!

 

Van olyan madár, ami eltűnt erről a környékről a túlzott beépítések miatt?

A házak dryvitozása kiszorítja a sarlós fecskét, hiszen a sima felületen nem tud megkapaszkodni. Ugyanezen okból tűnnek el a denevérek is, hiszen a leszigetelt házfalak nem rejtik azokat a réseket, amely a denevérek lakóhelyét jelentette. A kémiai rovarirtással ezen hasznos állatok tápláléka is eltűnik, ami hozzájárul az adott faj kipusztulásához.

 

Melyek azok a madarak, amelyeket van lehetőségünk magunk mellé szelídíteni étellel?

Igen tanulékonyak a varjúfélék, de a galambok is hamar megismerik az embert, aki a táplálékot hozza. Finom falatokkal lehet velük barátkozni, de tudni kell, hogy azok a madarak, akik megszokták az ember közelségét, nagyobb veszélyben vannak mint azok, akik tartózkodnak az embertől.

 

Ha veteményes kertünk van otthon, akkor kell-e, és ha igen hogyan védekezzünk a madarak ellen?

Ha a földbe vetett magokat féltjük a madaraktól, akkor érdemes madárhálót kifeszíteni. Lehet próbálkozni madárijesztővel, fényes papírok kifeszítésével, de hamar megtanulják a madarak, hogy ezektől nem kell félni, így egyhamar figyelmen kívül hagyják.  

 

Semmiképp se felejtsük el, ha leesett madárfészket vagy bajbajutott szárnyast látunk, hogy ők is a rendszer nélkülözhetetlen részei. Tegyünk meg mindent annak érekében, hogy megkönnyítsük az életüket.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.