Sarbó Artúr-díjjal jutalmazták Balás Esztert, a budaörsi Seneca Egyesület vezetőjét

(Budaörs, 2021. november 22. – Budaörsi Infó) A Sarbó Artúr-díj a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesülete által 2012-ben alapított szakmai díj, amelyet az elnökség jóváhagyásával évente adományoz az egyesület azon személyek számára, akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a logopédia mint tudomány és tevékenység fejlődéséhez. Idén Balás Eszter munkáját díjazták.

 

 

A díj egy Sarbó Artúrt ábrázoló bronz plakett, amelyet Kaintz Regina ötvösművész készített az MLSZSZ felkérésére.

 

 

balaseszterdijatado21113 (3)

 

Eddig díjazottak:

2012: Lőrik József
2013: Vassné dr. Kovács Emőke
2014: Gereben Ferencné dr. Várbíró Katalin
2015: Dr. Juhász Ágnes
2016: Vinczéné Bíró Etelka
2017: Krasznárné Erdős Felícia
2018: dr. Vékássy László
2019: Feketéné Gacsó Mária
2020: Dékány Judit

 

2021: Balás Eszter

 

IMG_0965

 

Balás Eszter az Alapítvány a Dadogókért és a Seneca Beszéd Stúdió vezetője. Kiemelkedő szakmai munkájáért a Démoszthenész Egyesülettől a mesterlogopédusi kitüntető címet, a Fonetikai és Logopédiai Társaságtól Kempelen Farkas érdemérmet kapott.

A Csoportanalitikus Kiképző Társaságnál tréneri kompetenciái erősítése érdekében „csoportvezető” minősítést szerzett. A közelmúltban jelent meg a “Képes könyv a dadogásról és más dolgokról” című könyve.

“Még igen fiatal voltam, amikor 1974-ben Montágh Imre ajánlására lámpaláztól dobogó szívvel először botorkáltam le a Pinceszínház lépcsőin.

Ez akkor hazánk egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó csoportja volt. Igazi megtiszteltetés Imrétől, hogy alkalmasnak tartott a feladatra, hogy ott színpadi beszédet oktathassak.

Ugyanebben az évben végeztem a logopédia szakon. Főiskolai tanulmányaimmal párhuzamosan táncdal-énekléssel foglalkoztam.

A diploma megszerzése után egy laza mozdulattal a kukába hajítottam a repertoáromat tartalmazó, zongorakísérők számára lejegyzett kottáimat.

Ez nagy hiba volt, de jó lenne ma néha egy-egy kellemes baráti összejövetelen énekelgetni belőle!

Elhatároztam, hogy jó logopédus lesz belőlem, belevetettem magam a munkába. Először 4 évig egy nevelőotthonban, majd 16 évig egy nevelési tanácsadóban dolgoztam. Itt nagy érdeklődéssel fordultam a pszichológia tudománya felé, sokat képeztem magam.

Munkaközösség vezető lettem, a kerületi beszédjavító munka mellett állandóan beszédtechnika tréningeket vezettem. Tíz évig tanítottam beszédet a Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos osztályában. Két év müncheni tartózkodás után hazatérve új utakat kerestem a szakmai életben. Így hoztuk létre férjemmel és tulajdonostársammal 1994-ben az Alapítvány a Dadogókért nevű civil szervezetet, majd 1997-ben a Seneca Beszéd Stúdiót.

Szívesen vállalom a pöszeség, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, hadarás, diszfónia, orrhangzós beszéd javítását.

Hosszabb ideig foglalkoztam magatartás-zavaros gyerekek, autisták, enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékosok, nagyothallók, mozgássérültek beszédfejlesztésével.

Kiemelkedő érdeklődési köröm a beszédtechnika és kommunikáció-fejlesztés, valamint a dadogás terápiája. Mindkettőt évek óta oktatom posztgraduális tanfolyamokon az érdeklődő kollégáknak.”

 

 

balaseszterdijatado21113 (5)

 

A díjazottal szemben állított kritériumok:

Több évtizedes, kollégák/érintettek/szülők által elismert a szakmai munkája

Munkája során a logopédia, mint tudomány fejlődését elősegítette

Több publikációja megjelent, amely a logopédia fejlődését szolgálta

Szakmai előadások formájában igyekezett tudását átadni

Segítette a leendő pedagógusok munkáját

A szakmai etikai kódex szerint dolgozik

A logopédusok/kliensek érdek képviseletében tevékenykedett

 

Ványi Ágnes, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület titkára a Budaörsi Infónak elmondta Balás Eszter évtizedek óta gazdagítja gyakorlati tevékenységével a magyar logopédiát.

 

 

IMG_0960

 

„Színes, innovatív tevékenységrendszere az évek alatt kikristályosodott, módszerekké nemesedett, melyek alkalmassá váltak arra, hogy azok más, eltérő attitűdökkel rendelkező logopédusok számára is haszonnal alkalmazhatók legyenek.

Főként a dadogás terápiájában és a beszédtechnika területén alkotott maradandót. Szakkönyvei: a Képeskönyv a dadogásról és más dolgokról, valamint a Beszédre fel!- című, gyakorlati orientáltságú kiadványok mellett publikációk sokasága jelent meg különböző szaklapokban, és varázslatos személyiségét megmutatva megszámlálhatatlanul sok hazai és külföldi konferencia szereplése jelzi a szakma iránti elköteleződését.

Tudását önzetlenül osztja meg a magyar logopédiával. A komplex művészeti terápia saját módszere, amelyet az elmúlt évtizedekben pedagógus továbbképzéseken tanított meg az alkalmazására vágyó beszédterapeutáknak.

Beszédtechnika tanfolyamain pedig a logopédusokon kívül rendszeresen vesznek részt pedagógusok, pszichológusok, színészek és üzletemberek.

Örök vidám, pozitív szemléletű ember, akivel jó együtt lenni. Társaságban még akkor is terápiás hatást vált ki, ha épp nem dolgozik. Mert gyógyító személyiség. Ezért lett idén ő a Sarbó-díj megérdemelt tulajdonosa.”

 

 

IMG_0998

 

Gratulálunk Balás Eszternek a díjhoz!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.