Ötvenhét órát repült hiába egy költözőmadár

Több ezer kilométert repült hiába egy Alaszkában fészkelő kis goda, a költözőmadár telelő helyére, Új-Zélandra tartott, ám az erős szél visszafordulásra kényszerítette, és 57 órás folyamatos repülés után tért vissza az alaszkai partokra.

 

 

A kis goda (Limosa lapponica) vándorlását a lábára rögzített jeladóval követte az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium. A hatóság hétfői közlése szerint a madár a Yukon és Kuskoksvim folyók deltájából indult útnak a Csendes-óceán déli része felé. A felnőtt madár azonban 2000 kilométer után olyan heves szélbe ütközött, hogy vissza kellett fordulnia.

Mintegy 57 órányi nonstop repülés után ismét Alaszkában landolt.

Ez a viselkedés nagyon szokatlan a kis godák esetében – mondta Phil Battley, az új-zélandi Massey Egyetem zoológusa.

“Az évek során mintegy 70 kis godát követtünk figyelemmel, ahogy elhagyja Alaszkát és ez az első, amelyről tudjuk, hogy rossz időjárás miatt visszafordult” – magyarázta a kutató. Más egyedek, amelyek ugyanebben az időben indultak el Alaszkából, eljutottak Új-Zélandra.

A kutatók érdeklődéssel várják, mit fog most tenni a madár, meddig tart, amíg kipiheni magát, és hogy el tud-e még repülni Új-Zélandig.

“Van még ideje és biztosan nem használta el az összes energiáját. Észlelte, hogy szembeszéllel találkozott és tudta, hogy ez nem jó kezdet egy tíznapos repüléshez” – véli Battley.

Ugyanez a példány tavaly szintén heves szelekkel találkozott, ezért akkoriban egy hónapot töltött a csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetein.

A kis godák vándorútjuk során 11 ezer kilométert repülnek megállás nélkül, ez a madárvilág egyik leghosszabb vándorlása.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.