Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Mángoldos tészta

(Budaörs, 2021. augusztus 29. – Budaörsi Infó)  Első mángoldos emlékem gyerekkoromból van: nyáron a Nagymamám drága egy nagy darab rántott levelet ad nekünk, hogy kóstoljuk meg. Mi unokák imádtunk a ropogós panírt, amiben volt valami zöldség is- a nagy mángold levél. Ma már nem tudom elképzelni, hogy bundába csomagoljam ezt a gyönyörű zöldséget. Talán ez az élmény, talán más tett nyitottá arra, hogy én is kipróbáljak különféle kevésbé ismert és használt növényekből finomságot készíteni. Pl.: kakukkfű szörp, csalános tészta, levendulás keksz.

 

 

Hozzávalók:

250 g farfalle tészta ( bármilyen tésztával jó, én a farfellét azért szeretem mert jó sok szószt tart meg)

1 nagy csokor mángold – 250 g

1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma

3 dl tejszín ( én növényi – rizstejszínt használok- azzal is remek)

parmezán, olíva olaj

fűszerek: szerecsendió, friss petrezselyem, bazsalikom, só

 

 

mangoldostejszinesteszta4

 

Elkészítés:

A mángold olyan, mint egy óriás spenót, ugyanúgy lehet vele dolgozni. Ennél a receptnél igazából készítek egy szuper mángold főzeléket, amit ráöntök majd a tésztára.  A tésztát felteszem főni. A leveleket megmosom, a szárát itt nem használom fel ezért levágom. Többet összefogva kisebb darabokra vágom és a felaprított hagymával, fokhagymával, olíva olajjal, sóval, 3-4 szál friss petrezselyemmel és 1 szál friss bazsalikommal serpenyőbe teszem és 3-5 perc alatt szépen lesütöm.

Az így összefonnyasztott mángoldot (vagy spenótot) én nagyon szeretem. Akár így simán pirított kovászos kenyérre téve is képes vagyok enni. De kiváló önálló köretként is, pl.: kis citromlével halak mellé vagy kevés parmezán forgáccsal megszórva grill húsokhoz.

Ennél a receptnél viszont jól összeturmixolom felöntve 1 dl vízzel vagy zöldségalaplével, majd hozzáteszem a tejszínt és egy jó adag illatos szerecsendiót reszelek rá és felforralom. A kifőtt tésztára öntöm és frissen reszelt parmezánnal szóróm meg. Roppant egyszerű, de annál finomabb. Könnyű nyári tésztás ebédnek kitűnő.

 

 

mangoldostejszinesteszta2

 

Jó étvágyat!

Ha ízlik a mángold, ültess a kertedbe mert nagyon könnyű termeszteni, nincs igazán kártevője és gyönyörűen növekszik egész nyáron, jó sokszor tudsz belőle főzni.

 

Szilvi

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.