Wittinghoff Tamás nem engedi iskolába a gyerekeit – Polgári engedetlenségről ír az országos sajtó

(Budaörs, 2021. április 11. – Budaörsi Infó) Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere közösségi oldalán arról posztolt, hogy a gyerekeit ilyen járványügyi adatok mellett nem engedi még iskolába. Az országos média felkapta a hírt a bejegyzés alapján és a budaörsi polgármester polgári engedetlenségéről cikkezik, hangzatos címekkel. 

 

 

„Az iskolák esetében 102 ezer regisztrált iskolai dolgozóról beszélünk, közülük 20 ezret már beoltottak. 

A fennmaradó dolgozók április 10-ig megkaphatják az első oltást, majd várnunk kell 8-9 napot ahhoz, hogy a vakcina hasson és így ma reális esélyünk van arra, hogy április 19-én újraindulnak az iskolák. 

Április 19-én egyébként 3 millió felett lesz az első oltással már rendelkezők száma. Tehát mindenkinek azt mondom, hogy az óvodák, az általános iskolák, és a középiskolák minden valószínűség szerint április 19-én újraindulnak” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

 

Orbán Viktor nyilatkozatához képest a koronavirus.gov.hu-n található, hivatalos kormányzati anyag szerint a védettség kapcsán a következőt kell tudni:

„A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség, vakcinát 21 illetve 28 napos különbséggel szükséges beadni. 

A 2. dózis néhány napos (1-4 nap) türelmi időn belüli beadása érvényesnek tekinthető. Ha az első adag beadása óta több mint 21/28 nap telt el, a második oltást a lehető leghamarabb kell beadni (de nem kell megismételni az adagokat). 

Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni.”

 

 

Wittinghoff Tamás polgármester miután megtudta, hogy újra kinyitnak az iskolák, közösségi oldalán reagált a hírre:

 

 

wt_fb

 

 

A tervezett április 19-i nyitással kapcsolatban a Szülői Hang Közösség is kiadott egy közleményt szombaton.

A Nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos” címet viselő közleményben a szülői érdekvédelmi csoport többek között azt írja:

„Szülőként nem kaptunk objektív, szakmai alapokon nyugvó megerősítést abban, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19 -i nyitása biztonságos lenne.

A kormányinfón elhangzottak szerint »az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni«, de nem derült ki, hogy a kormányzat szerint a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat érintő kockázatok számszerűen mekkorák.”

 

Majd egy újabb fejlemény jött:

 

wt_fb2

 

 

Nagy a valószínűsége tehát, hogy a szülők felelőssége lesz, hogy engedik-e vagy sem a gyerekeiket iskolába.

Ebben az esetben viszont, Wittinghoff Tamást polgári engedetlenséggel aposztrofálni már nem helytálló, bár a megjelent rendeletben nincs szó a Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nyilatkozatában (videó: 8,54 percnél) elmondottakra, miszerint A gyerekek hiányzása igazolt, ha a szülő a járvány miatt nem engedi iskolába!”:

„9. § A köznevelési intézményekben és a szakképző intézményekben rendes oktatásra történő visszatérésről és óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésről szóló 145/2021. (III. 27.) Korm. rendelet 1. §-a következő szöveggel lép hatályba:

„1. § (1) A köznevelési és a szakképző intézmények 9. és magasabb évfolyamai kivételével a köznevelési és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek.

(2) A köznevelési és a szakképző intézmények 9. és magasabb évfolyamai 2021. május 9. napjáig tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek.

(3) A köznevelési és a szakképző intézmények 9. és magasabb évfolyamai 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működnek.

(4) Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésre kerül.

(5) A köznevelési és szakképző intézmények működése kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a köznevelésért, valamint a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik.”

 

A közösségi kommentek többségéből az derül ki, hogy hasonlóan a budaörsi polgármester véleményéhez, sok szülő bizonytalan és inkább korainak tartja a nyitást és nem engedné még gyerekét iskolába a mostani járványügyi helyzetben.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.