Eladott ingatlan utáni nem-adózás

(Budaörs, 2021. március 13. – Budaörsi Infó / Kiszámoló) A magyarországi adótörvények nagyon nagyvonalúak az eladott ingatlanon realizált jövedelem adóztatásával. Öt év után egyáltalán nem kell adózni a haszon után, a negyedik évben csak a haszon 30%-a után kell megfizetni a 15% SZJA-t, a harmadik év után csak 60%, a második évben 90% az adó alapja, ebből is le lehet vonni mindenféle ráfordítást, nagyjából mindent, amiről számla van.

 

 

De nem erről akarok írni, ez elég közismert. Akit érdekelnek a pontos részletek, olvassa el a témáról a NAV tájékoztatóját. (Ez az ingatlanon keletkező haszon utáni SZJA-ról szól. A 4% illeték, illetve annak elengedése az új ingatlannál, ha veszel másikat, az egy más téma.)

Ami kevésbé közismert és Gábor hívta fel rá a figyelmet, hogy ezt az adót sem kell befizetni, ha a befolyó összeget ingatlanvásárlásra fordítjuk saját magunk vagy közeli hozzátartozónk részére. Elég írni egy kérelmet és ideális esetben ezt az összeget elengedik.

 

A fent belinkelt tájékoztató szerint:

“A NAV

− az adó fizetésére kötelezett magánszemély kérelmére

− jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, valamint a

− jövedelem felhasználási körülményeire tekintettel

mérsékelheti, vagy elengedheti az adót. A jövedelem felhasználását illetően különösen méltányolható az a körülmény, ha a magánszemély az ingatlan, a vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelmét saját maga, közeli hozzátartozója, vagy a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa, volt bejegyzett élettársa lakhatását biztosító célra fordítja.”

 

 

lakotelep_budaors_2018_apr8_levai_u_0

 

 

Fontos, hogy a dolog nem automatikus, kérelmet kell írni, de ha újra ingatlant vettél a befolyt pénzből, akkor az adót sem kell (nagy eséllyel) megfizetned. Azonban fontos tudni, hogy a NAV mérlegel, különösen, ha lakhatásra kellett a pénz (vagyis másik ingatlant vettél belőle magadnak), de ez nem automatikus.

 

 


 

UPDATE:

A visszajelzésekből úgy tűnik, nagy a zavar a témával kapcsolatban!

Tehát: két dolog van: amit fizetni kell, az illeték és az adó. Ez két külön dolog.

 

Az illetéket mindig fizeted, ha ingatlant vagy például gépjárművet veszel, ennek általános mértéke lakóingatlannál 4%. Azonban ezt alapból elengedik, ha záros időn belül vettél másik lakást, pontosabban a második lakás illetékéből annyit nem kell megfizetni, amennyi az első, eladott vételára volt. Eladtál egy lakást 40 millióért és vettél egy másikat 65 millióért, csak a 25 millió után kell megfizetni a 4% illetéket.

Ennek semmi köze az adóhoz, amit az eladott ingatlanon elért nyereséged után fizetsz: vettél egy lakást, házat 40 millióért három éve, most eladtad 70 millióért, kerestél rajta 30 milliót. Ennek 15%-a jövedelemadó. Vagy nem az egész 30 milliónak a 15%-a, ha kellően sok év eltelt már, lásd feljebb a kulcsok változását az évek számának függvényében. Szintén nem kell adózni a számlával igazolt ráfordítások után.

Na, erről szól ez a cikk: ezt sem kell feltétlen befizetned, de ezt már kérvényezni kell külön és az sem automatikus, hogy megadják.

 

penz (3) forint gazdasag fizetes

 


 

 

(Budaörsi Infó / Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.