Budaörs még mindig vezet – Így alakultak az ingatlanárak az agglomerációban

(Budaörs, 2021. február 27. – Budaörsi Infó / ingatlannet.hu) Sokakat érdekel és érint az ingatlanárak változása, főleg a járványhelyzet gazdasági hatásainak fényében. Ezúttal összesen hét agglomerációs településen – köztük Budaörsön – vizsgáltuk meg az átlagos négyzetméterárak alakulását az utóbbi évben, azaz 2020 januárjáig visszamenőleg az ingatlannet.hu munkatársainak segítségével.

 

 

Tavaly ilyenkor átlagosan 57 ezer forinttal került kevesebbe egy négyzetméter

A fővárosi agglomeráció ingatlanpiacának alakulását figyeltük meg az említett időtáv folyamán. Az összes eladásra kínált ingatlantípus együttes elemzése mellett családi házak és a téglalakások átlagos négyzetméterárait tekintettük mérvadónak.

Ha egy éves időtáv szerint tekintjük az egyes kínálati árak változásait, a legnagyobb mértékben a Biatorbágyon található használt lakóingatlanok árai emelkedtek. Itt ugyanis 2021 januárjában 38,5%-kal kellett többet fizetni az ingatlanokért, az összes ingatlantípust figyelembe véve. Szintén jelentős drágulás jellemezte a budakeszi ingatlanpiacot – itt 22%-os növekedést írtak le az árak egy év leforgása alatt.

 

 

Budaörs még mindig vezet!

Habár a Budaörsön, egy év alatt tapasztalható 1,1%-os drágulás messze elmarad a környező települések növekedési ütemétől, 700 ezer forint feletti átlagos négyzetméter áraival a nyugati szektorban található város megtartotta a legdrágább, agglomerációban található településnek járó címet.

bkk_budaors_korforgalom_2018_illyes_gimn

 

 

Csupán egy városban volt tapasztalható árcsökkenés

 

Jóval kisebb, de még mindig említésre méltó arányban drágultak az eladásra kínált ingatlanok Érden, illetve Diósdon – rendre 14, illetve 13%-kal kértek többet a lakóingatlanokért idén januárban 2020 azonos hónapjához viszonyítva.

Az Ingatlannet.hu statisztikái szerint Budaörsön 1, Budapesten 2 és fél százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár az összes ingatlantípus esetében.

A lakóingatlanok átlagos, négyzetméterenkénti kínálati ára a vizsgált települések közül egyedül Törökbálinton mozdult lefelé tavaly év eleje óta. Itt ugyanis csaknem 10%-kal – 50 ezer forinttal – kérnek kevesebbet egy négyzetméterért, mint 2020 januárjában.

 

 

torokbalint_lakatlan_varosnegyed

 

 

Kétharmados drágulás Biatorbágyon

 

Az eladásra kínált házak tekintetében szintén Biatorbágy ingatlanpiaca változott a leginkább, a növekedés irányába. Itt egy év alatt 66%-kal emelkedett az átlagos négyzetméterár. Ez egy 70 m2-es ingatlan esetén 16 millió forintnyi többletköltséget jelent, a tavaly januári kínálati árakhoz viszonyítva.

Csaladi_hazak_atlagos_negyzetm2020_2021_jan

 

Szintén nagy mértékben drágultak a családi házak Budakeszin. Itt 35%-kal, azaz átlagosan 172 ezer forinttal emelkedett az átlagos négyzetméterár egy év alatt. A vizsgált, zömében a főváros agglomerációjában található városok közül a megfigyelt időszakban nagyjából egyenlő arányban a legdrágább családi házak Budakeszin és Budaörsön voltak megtalálhatóak, természetesen Budapestet nem számítva.

 

 

Budakeszi_01_2014jul

 

Ezen a településen lettek olcsóbbak a családi házak

 

Törökbálinton nem számottevő mértékben, de csökkent az eladásra kínált használt házak átlagos négyzetméterára. A településen körülbelül négyzetméterenként 5000 forinttal kerültek kevesebbe ezek az ingatlanok 2021 januárjában, mint egy évvel előtte.

Idén januárban átlagosan 491 ezer Ft/m2-es áron kínálták a családi házakat, ezzel Törökbálint a megvizsgált 7 település közül az egyetlen olyan város lett, ahol félmillió forint alatt marad a használt házak átlagos alku előtti négyzetméterára.

 

 

172_busz_torokbalint_bkk

 

 

A téglalakások terén is akad kivétel

 

Mint ahogyan azt a fővárosban és környékén – csakúgy, mint vidéki nagyvárosokban – azt megszokhattuk, a legtöbb esetben az ingatlantípusok közül a téglalakások rendelkeznek a legmagasabb átlagos négyzetméterárral. Ez azonban nincs így Diósdon, ahol a lakások kínálati ára 78 ezer Ft/m2-rel, azaz kb. 12%-kal marad el a családi házakétól.

 

 

agglomeraci_taglalak2020_jan

 

Így is magasabb azonban az árszint itt, mint a szomszédos Törökbálinton, ahol négyzetméterenként átlagosan 251 ezer forinttal alacsonyabb áron kínálják eladásra a használt téglalakásokat 2021 év elején a tavaly januári adatokhoz viszonyítva.

További két városban, Biatorbágyon és Budaörsön szintén alacsonyabb, 5,5%-kal alacsonyabb átlagárak mellett lehetett januárban téglalakáshoz jutni, mint egy évvel korábban.

 

 

szemetszedes_10jocselekedet_budaorsino20200925 (37)

 

(Budaörsi Infó / ingatlannet.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.