A közjegyző segít! – Az egészségügyi ellátás visszautasításával kapcsolatos jognyilatkozatok

(Budaörs, 2021. február 26. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít! elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal az egészségügyi ellátás visszautasításával kapcsolatos jognyilatkozatokkal kapcsolatban dr. Szécsényi-Nagy Kristóf budaörsi közjegyző tájékoztatott minket.

 

 

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, ezeket a jognyilatkozatokat az egészségügyi törvény szabályozza, és alapvetően a fő tárgyuk az, hogy valamilyen egészségügyi ellátás visszautasításáról rendelkezik benne az ügyfél, például egy előre tervezett beavatkozást vagy egy jövőben kialakult élethelyzet, betegség, baleset esetén szükségessé váló ellátást utasít vissza a beteg.

„Az egészségügyi törvény számos betegjogot szabályoz. Ezek az egészségügyi ellátáshoz való jog, az emberi méltósághoz való jog, a kapcsolattartás joga, a gyógyintézet elhagyásának joga, a tájékoztatáshoz való jog, az önrendelkezéshez való jog, az ellátás visszautasításának joga, az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez fűződő jog és az orvosi titoktartáshoz való jog.

Témánk az önrendelkezéshez való joggal és az ellátás visszautasításának jogával ál szorosabb összefüggésben.

Az önrendelkezési jog gyakorlása során a beteg szabadon döntheti el, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasít vissza, természetesen a törvény keretei között.

Az önrendelkezési jog egyik részjogosítványa az ellátás visszautasításához való jog. Vagyis például ha nem kér egy olyan kezelést a beteg, ami meggyógyítani nem tudja, csak az ő szenvedésének az elhúzódását okozza.

A törvény szerint a cselekvőképes személy későbbi esetleges cselekvőképtelensége esetére – tehát például arra az esetre ha kómába esik – közjegyzői okiratban előre visszautasíthat egyes vizsgálatokat, beavatkozásokat, így különösen egyes életfenntartó, életmentő beavatkozásokat, ha gyógyíthatatlan betegségben szenved és betegsége következtében önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai megfelelő gyógykezeléssel sem enyhíthetők.

Fontos kiemelni, hogy a betegség természetes lefolyását lehetővé téve az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet és gyógyíthatatlan.

Itt nem arról van szó, hogyha valaki összeesik a pályaudvaron, akkor őt nem élesztik újra, mert a zsebében van egy közjegyzői okirat, ami erről szól. Ilyen helyzetben senki nem a papírokat olvasgatja, hanem megpróbál segíteni a bajbajutott embertársának, megpróbálja újra éleszteni, mentőt hív stb.

Ez a jog arra vonatkozik, hogyha olyan betegségben szenved az illető, ami a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, és a különböző kezelések az életét nem mentenék meg, hanem csak a szenvedését hosszabbítanák meg, bizonyos körben van joga az ellátást visszautasítani – akár előre is.

Ennél a jognyilatkozatnál az ügyfél megjelölhet egy bizalmi személyt is, aki helyette jogosult nyilatkozni az ellátások elfogadása és visszautasításával kapcsolatban arra az esetre, ha a beteg elveszti cselekvőképességét.”

 

Mire fontos odafigyelni, ha valaki ilyen jognyilatkozatot szeretne tenni?

Azokat az élethelyzeteket, amelyek esetére szeretnénk élni ezzel a joggal, mindig át kell beszélni előzetesen a kezelőorvossal. Éppen ezért, ha konkrét igény merül fel, akkor körül kell határolni, hogy milyen konkrét betegség esetén, milyen kezelés visszautasítására érvényes a nyilatkozat.

Ha orvosilag nem megfelelően van körülhatárolva a nyilatkozat, akkor az adott helyzetben ezt nem fogják figyelembe venni, és elvégzik a beavatkozást. Minden esetben javasolt az, hogy a közjegyzői okirat elkészítése előtt az ügyfél konzultájon a kezelőorvossal. Ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy valamelyik speciális szakkifejezés vagy a kezelés speciális megnevezése fontos, hogy ott legyen az okiratban, akkor ezeknek a pontos leírását mindig a betegnek hoznia kell magával, mert a közjegyzők nem orvosok.

Ami még nagyon fontos a nyilatkozat tartalmát tekintve, hogy mindenképpen célszerű megnevezni egy személyt, aki jogosult nyilatkozatot tenni az ügyfél helyett. Például gépi lélegeztetés vagy kóma esetén.

Talán ez a legfontosabb értelme ezeknek a nyilatkozatoknak, hogy kijelölhetünk egy olyan személyt, aki akkor is tud nyilatkozni helyettünk a minket érintő kezelésekről, amikor mi erre nem vagyunk képesek. A közjegyzői okirat megírásakor nem kell jelen lennie a kijelölt személynek.”

 

 

kozjegyzo

 

 

Ha úgy érzik, hogy ilyen jellegű okiratra lenne szükségük, akkor mindenképpen először tájékozódjanak szakorvosuknál, majd pedig forduljanak közjegyzőhöz.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.