A budaörsi tanösvényt kereste fel Szentkirályi Alexandra és Balczó Bertalan – Ezer kilométeres tanösvény-hálózat várja a kirándulókat

(Budaörs, 2021. február 17. – Budaörsi Infó) Összesen csaknem 1000 kilométer  hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a kirándulni vágyókat, akik országszerte 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben.

 

 

A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül és egyedülálló élményt kínál – közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium.

“A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 15, applikációval is bejárható túraútvonal található. A koronavírus-járvány talán még inkább ráirányította a figyelmet arra, hogy a minket körülvevő környezet milyen hatalmas érték és egyre szívesebben járunk be egy-egy természeti területet, ráadásul az applikáció segítségével ezt még könnyebben megtehetjük” – idézi a közlemény Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt, aki a budaörsi Gubóvirág tanösvényt kereste fel Balczó Bertalannal, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkárával.

 

 

szentkiralyialexandra

 

Balczó Bertalan kiemelte, hogy a nemzetipark-igazgatóságok több mint 100 ezer hektáron valósítanak meg élőhelyfejlesztést célzó beruházásokat. Mint hangsúlyozta: “az aktív védelmi intézkedések mellett ugyanolyan fontos az is, hogy bemutassuk ezeket az értékeket a nagyközönség számára, éppen ezért 2014 óta 16 milliárd forintot fordítunk ökoturisztikai beruházásokra a nemzeti park igazgatóságoknál. Ennek köszönhetően a látogató- és bemutatóhelyekhez kapcsolódóan tanösvények létesülnek és újulnak meg országszerte”.

 

 


 

A budaörsi Gubóvirág tanösvény

 

A Budaörsi-kopárok a Budai-hegység déli peremén fekvő kopár „sapkájú” dolomit hegyek csoportja. Erdőkkel, gyepekkel és sziklacsoportokkal tarkított változatos táj, amely a különleges alapkőzetnek, a dolomitnak köszönhetően rendkívül gazdag élővilágnak ad otthont. A mediterrán vidékekre jellemző fajok mellett a magasabb hegyek lakói is megtalálhatók itt.

Ha az M1-es vagy M7-es autópályán megpillantjuk a Budai-hegység első, kopár sapkájú, mediterrán hangulatú hegyeit, az azt jelenti, hogy hamarosan megérkezünk Budapestre. Ezek, a 300 méter átlagmagasságú sasbércek alkotják a Budaörsi-kopárokat. Már a legelső hegytömbök nevei – Huszonnégyökrös, Törökugrató – is legendákról árulkodnak. A táj izgalmas történetéhez tartoztak az 1920-as években a IV. Károly visszatérését megakadályozó budaörsi csata puskalövései, a hazai vitorlázó repülés első „szárnypróbálgatásai”, a kopárfásítások, a 40-es években a nyilasok által ide tervezett „Szálasi-vár”, a 60-as évek KISZ tömegrendezvényei, filmforgatásai, és motocross versenyei.

 

 

17_10_21_EMLEKMUAVATAS (19)

 

Viszontagságos múltjuk ellenére ezek a dolomit sziklagyepek hazánk legritkább növény és állatfajai közül többet is megőriztek. Vannak vadvirágok, amelyek nemcsak az elmúlt évszázad történelmi viharait, de több tízezer év klímaváltozásait is átvészelték, ezért maradvány fajoknak nevezzük őket. Sokan közülük csupán nagyon kis területen maradtak fenn, ezek a bennszülött növények a legféltettebb kincseink. A magyar méreggyilokhoz hasonlóan ezt gyakran a nevükben szereplő „magyar” vagy „pannon” szó jelzi. A kopárok rejtik Európa legnagyobb rovarfaját és kígyóját is. Nem véletlen, hogy a kirándulókat „Fokozottan védett terület” tábla fogadja. A ritkaságok bemutatására hozta létre a Duna-Ipoly Nemzeti Park a Gubóvirág tanösvényt.

FONTOS a megőrzésük érdekében betartani a látogatási szabályokat!

(Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

 


 

 

budaorsi_koparok_gubovirag_tanosveny

 

 

Magyarországon a tanösvények többsége térítésmentesen, szabadon látogatható; az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett számos esetben már mobil applikációk segítségével is bejárhatók az útvonalak.

A tanösvény-hálózatnak köszönhetően az érdeklődők megismerhetik Magyarország természeti kincseit, például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat, miközben számos helyen egyedülálló panorámában lehet részük – áll az Agrárminisztérium közleményében.

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.