Január 1-től változnak a helyi iparűzési adóra és a gépjárműadóra vonatkozó szabályok

(Budaörs, 2020. december 31. – Budaörsi Infó) 2021. január 1-jétől változnak a helyi iparűzési adóra és a gépjárműadóra vonatkozó szabályok az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény alapján, amelyről az alábbiakban olvashatnak tájékoztatót.

 

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény alapján 2021. január 1-jétől az alábbi változások történnek a helyi iparűzési adóban és a gépjárműadóban:

– a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el.

– az adóalanyok a jövőben nem az önkormányzati adóhatósághoz, hanem kizárólag az állami adóhatóságon keresztül kötelesek benyújtani helyi iparűzési adóbevallásukat (beleértve az önellenőrzési és a helyesbítő bevallásokat is), amely ezúttal egységesen a székhelyre és valamennyi telephelyre vonatkozóan tartalmaz adatot.

– megszűnik az építőipari tevékenység után fennálló ideiglenes helyi iparűzési adókötelezettség. Az adóéven belül 180 napot meghaladóan végzett építőipari tevékenység továbbra is állandó jellegű iparűzési telephelyet keletkeztet az adott településen.

A fenti változásokról bővebben tájékozódhat a www.budaors.hu oldalon az Ügyintézés- E-önkormányzat/Ügyek, szolgáltatások–Budaörsi Polgármesteri Hivatal/ Adóügyek menüben, vagy ide kattintva: HIPA-, gépjárműadó-változások.

Ugyanitt érhető el a 2021-es évi adónaptár is.

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.