Tiltakozik Budaörs az iparűzési adó részleges elvonása miatt

(Budaörs, 2020. december 23. – Budaörsi Infó) 2020. december 23-án este 20:00 és 20:10 között, tíz percre szünetelni fog a díszkivilágítás a Városháza épületén. Első lépésként ezzel kívánja felhívni a figyelmet Budaörs Város Önkormányzata arra, hogy ebben az évben immár sokadik alkalommal von el forrásokat a kormányzat a településektől.

 

 

A napokban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kis- és középvállalkozások számára január elsejétől felére csökkentik az iparűzési adó mértékét. A nagyobb települések esetében a helyi iparűzési adó jelenti az egyik legjelentősebb bevételi forrást.

A budaörsi Önkormányzat közösségi oldalán a következőket írta:

Így van ez Budaörs esetében is, ezért ennek csökkentése komolyan veszélyezteti a város működését, akár még az alapfeladatok ellátását is.

Ez a csökkentés a vállalkozók számára nem jelent komoly segítséget, hiszen az adóik között ez viszonylag kis tétel. Jellemző, hogy ők nem is kérték ezt a könnyítést, viszont a hír hallatára országszerte sok vállalkozás jelezte, hogy továbbra is fizetni fogják az adó teljes összegét, hiszen a pénzük azt a települést gazdagítja, ahol ők maguk is működnek.

Ebben az évben már sokadik alkalommal sarcolja meg a kormányzat az önkormányzatokat, éppen egy olyan időszakban, amikor a koronavírus járvány elleni védekezés kapcsán, jelentősen megnövekedtek a települések kiadásai.

Az érintett önkormányzatok egy része követeli a rendelkezés eltörlését, vagy a teljes mértékű, mérlegelés nélküli kompenzálást.

Azokban a városok, ahol nem értenek egyet ezzel az önkormányzati alapműködést is veszélyeztető lépéssel, december 23-án, ugyanabban az időben, kikapcsolják a díszkivilágítást. Ezzel a jelképes tiltakozással utalva arra, hogy a helyi demokrácia, az önkormányzatiság felszámolása egészen sötét időket idéz.”

varoshazafenynelkul2020

varoshazafeny2020

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

Wittinghoff Tamás az iparűzési adó felének elvonásáról: Budaörs az alapfeladatait sem fogja tudni ellátni

Szabad Városok Szövetsége: a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntését

Orbán Viktor négy lépést jelentett ma be, ami sokak életére hatással lehet – Budaörs bevételeinek több mint 50 százalékát veszíti el Wittinghoff Tamás szerint

(Budaörsi Infó/Facebook)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.