A világ könyvfővárosa – Szakmai tanácsadó testület alakult a pályázat sikere érdekében

Szakmai tanácsadó testület kezdte meg a munkáját csütörtökön: a könyvszakmával és az olvasáskultúrával foglalkozó legfontosabb szervezetek képviselőiből álló grémium a fővárosi önkormányzatot segíti a világ könyvfővárosa pályázat sikere érdekében – közölte a Budapesti Szabó Ervin Könyvtár csütörtökön.

 

Az összegzés felidézi: a fővárosi önkormányzat 2021-ben pályázatot nyújt be, hogy 2023-ban Budapest legyen a világ könyvfővárosa. Az UNESCO 2001 óta minden évben pályázati úton választ ki egy-egy várost, amely áprilistól a következő év márciusáig a világ könyvfővárosa címet viselheti.

Ha a pályázat sikeres lesz, Pest, Buda és Óbuda egyesítése 150. évfordulójának évében a magyar főváros adhat otthont a számtalan helyi, regionális és nemzetközi, az írókat, a könyveket, a könyvtárakat, az irodalmat és a kulturális életet központba helyező eseménysorozatnak.

A pályázatot a főváros, a kormány és a könyvszakma képviselőiből álló szűk körű állandó bizottság koordinálja. A grémium tagjai fontosnak tartják, hogy a programsorozatban helyet kapjanak a tradicionális nagy könyves rendezvények, de lehetőséget kapjanak az alulról jövő kezdeményezések is – írják.

A közlemény szerint a szakmai tanácsadó testület csütörtöki alakuló ülésén Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes köszöntőjében úgy fogalmazott: “2023 egy különleges év lesz, amikor reményeink szerint a világ figyelme ránk irányul és a világ könyvfővárosaként hidat ácsolunk kontinensek és generációk, valamint az olvasás és az olvasó nemzedékek között”.

A Fővárosi Közgyűlés a pályázat előkészítő munkálataival a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat bízta meg.
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a pályázatot előkészítő programtanács elnöke az eseményen úgy fogalmazott: a szakmai tanácsadó testület munkája éppen azt a szakmai és személyi együttgondolkodást és közös cselekvést készíti elő egy megalapozott, jó pályázat elkészítésével, amelyre szüksége van a nagy hagyományú, de sok nehézséggel küzdő magyar könyvkultúrának.

A cím elnyerésével egy világeseményt hozunk Magyarországra – hangsúlyozta az eseményen Z. Karvalics László az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága elnöke. “Egy világeseményt több száz helyszínnel, eseménnyel, vendéggel, amely nemcsak nemzeti ügy, hanem a turizmusra is nagy hatással lehet, miközben reagálnia kell arra a civilizációs kihívásra is, amelyet a világjárvány okozott a 2020-as esztendőben” – tette hozzá. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.